Zo schrijf je de perfecte blog die klanten oplevert
Hoe krijg je in 2 maanden tijd 45 nieuwe, razendenthousiaste LinkedIn-connecties? Hoe maak je dat je lijst 200% groeit in dezelfde periode? Hoe maak je dat mensen je als de expert gaan zien?? Hoe zorg je dat je blog viraal gaat en hoe inspireer je mensen je te gaan bellen om samen te werken met je?
Het geheim: bloggen. Regelmatig een wervende inspirerende blog schrijven doet wonderen voor je business. Hoe?
Voor ik naar de tips ga over het schrijven van de perfecte blog, eerst een paar Heel Wijze Gedachten over bloggen.
Een blog is nooit een verkapte reclamefolder voor je dienst of je bedrijf.
Het is geen promopraatje van je product of je nieuwe event. Je gaat niet een heel verhaal schrijven en dan in dat verhaal vertellen hoe fantastisch je product is. Dat mag wel (alles mag, behalve met je afstandsbediening de tv van de buren harder zetten, dat is flauw), maar het werkt niet. Mensen gaan geen reclamefolders delen.
Hoe wel? Schrijf een inspirerende blog, waardoor je mensen optilt uit hun leven. Waardoor mensen zeggen:
‘Goed verhaal, haha!’
‘Dit is echt inspirerend!’
‘Pff, dit is wel echt exact wat ik nu nodig heb, dank je wel!’
‘Wat mooi dit, ik laat het meteen aan mijn zoon lezen.’
Dat zijn reacties die je wilt en die ook zorgen voor fans.
Claim een onderwerp
De blog die je schrijft gaat over die onderwerpen waar jij een oplossing voor hebt. Jij claimt als het ware zo dat onderwerp. Leiderschap. Afvallen. Sneller de liefde vinden, gezond eten.
Doordat jij mensen iets geeft – gratis! – waar ze zomaar ineens veel aan hebben, worden ze fan van je… En willen ze je verhaal liken. En enkelen schrijven zich in voor je maillijst. En een heel enkele keer gaan mensen je direct bellen om met je samen te werken, maar dat gebeurt niet vaak. En dat ligt vaak niet aan je blog, maar aan ‘t feit dat vertrouwen winnen gewoon even tijd kost.
Nu naar de tips die zorgen dat jij ook blogs gaat schrijven die klanten oplevert.
Tip 1. Weet voor wie je schrijft
De tip voor elke online tekst dus ook je blog:
Weet exact voor wie je schrijft.
Ik heb dit al eerder verteld en zal het nog vast vaker doen, want het blijft een lastig, maar zo’n belangrijk ding.
Voor je gaat schrijven weet je voor wie je schrijft en ook welke exact probleem je oplost.
Naam? Leeftijd? Wat voor type is deze man of vrouw? Hoogopgeleid, laag opgeleid? Zet het op een rij, plak een foto van haar op je laptop en go.
Tip 2. Kies een duidelijk probleem en maak het klein
Je blog moet draaien om één duidelijk probleem, of een heldere situatie. Durf te kiezen.
Helderheid is key. Je lezer moet elke zin in een keer snappen.
Stel je doet iets met leidinggevenden inspireren en je wilt met hen bespreken hoe je je team inspireert, dan zitten in die vraag ‘Hoe inspireer je je team?’ al 142 subvragen en dus blogs.
Hoe ga je om met een medewerker die de hele tijd roept ‘Ja, maar….’ is een ander probleem dan een medewerker die onzeker is en elke uur komt vragen of ze het wel goed doet. Maak het specifiek en klein. Baken het af.
Tip 3. Eerst het probleem en dan de oplossing
Ik wijdde er al een stuk aan, over wat er misgaat met LinkedIn-updates (en de meeste andere copy).
Schrijf over het echte exacte probleem van je klant. Begin daar mee, want dat is wat er nu leeft bij je klant.
Even uitleggen: de oorzaak van bijvoorbeeld een slecht functionerend team kan onder andere zijn dat die leidinggevende die je wil inspireren niet luistert.
Het probleem dat hij ervaart is dat z’n medewerkers nooit echt vertellen wat er speelt. Dat zit ie over te piekeren in de auto.
Begin je blog niet met de zin ‘Luister jij wel echt naar je medewerkers?’ en wel met: ‘Heb je het gevoel dat er van alles speelt in je team, maar dat je er nooit van hoort? Kun je je vinger er niet opleggen?’
Het voordeel is ook dat jij op deze manier aan hun kant staat. Jij bent met jouw diensten, oplossingen hun mattie. Hun buddy.
De eerste zin klinkt daarentegen belerend, een beetje alsof je een zeurpiet bent. (en dat ben jij totaal niet, jij zeurt nooit!)
Nog een voorbeeld:
Over mijzelf. Het is een heel persoonlijk, maar totaal verzonnen voorbeeld. Oké? Ja? Goed.
Als ik in ‘t café met een vrouw aan ‘t praten ben, gebeurt het altijd dat ze na drie minuten naar ‘t toilet gaat en nooit meer terugkomt. Dat komt – maar daar ben ik mij niet bewust van! – omdat ik heel erg snel klaag over mijn leven. Ik heb het heel moeilijk en zo (ik had dus een tijdje pijn aan mijn kleine teen, heel gek en daar vertel ik dan over. Het was niet een stekende pijn, maar meer zeg maar een zeurende, ja, wat ik je zei: wat een verhaal, hè).
Laten we zeggen dat ik je doelgroep ben en ik me niet bewust ben van de oorzaak van die vluchtende vrouwen. Wat ik wel weet is dat al die vrouwen dan ‘even naar het toilet gaan’ en daarna niet meer terug komen. En daar krijg ik dan weer buikpijn van, want ik heb weer eens zin in een weekend met romantische gezelligheid, zoals samen croissantjes eten op bed.
Als jij mij dus wil verleiden als klant en ik lees ‘Praat jij tijdens een date te veel over jezelf?’ of nog erger ‘Ben jij wel echt geïnteresseerd in je gesprekspartner’ zou ik dat niet herkennen en de blog wegklikken.
Maar wel: ‘Lukt het niet goed met daten en voel je je daar kloten over?’
Dan herken ik het. En het woord ‘kloten’ dat heb jij heel bewust zo gekozen, want het past en bij je brand én het is mijn soort vocabulaire.
Hoe belangrijk, daarom nogmaals om supergoed te weten wie je klanten zijn en ook wat ze al weten van hun probleem.
Tip 4. Rijtjes werken
Om je blog overzichtelijk te maken helpt het om bullets te gebruiken. Of je maakt een rijtje met tips en die nummer je. Sommigen zuchten dan dat te standaard is, maar het werkt gewoon. Lekker duidelijk.
Tip 5. Vergeet het allerbelangrijkste woord niet
Weet je al welk woord dat is? Ik heb t jou al eens eerder verteld. Ik gebruikte het in de vorige twee zinnen alweer!
Het woord is ‘Je’. Of ‘jouw’
Een goede blog is een fijne, inspirerende of hilarische brief aan die ene favoriete klant. Je zegt als ‘t ware: ‘Hé psst, ik heb iets tofs.’ Of je roept dat, als dat je stijl is.
Wat ik nog veel zie, zijn algemene beschrijvingen. Bijvoorbeeld: ‘Veel singles worstelen met… Wat veel singles niet slim aanpakken is… De single van nu vraagt naar de interesse van z’n gesprekspartner.’
En beter is: ‘Worstel jij met… Vind jij het enorm zoeken naar die eerste openingszin en ben je geneigd om te gaan ratelen over jezelf?’ Zo richt je je rechtstreeks tot de lezer!
Een goede blog is intiem, leuk, helpend en ook grappig. Je verhaal moet inhoudelijk kloppen, maar dus vooral het hart van je lezer raken.
Zo verover je harten, maak je klanten loyaal aan je, hoef je niet steeds angstvallig je prijs laag te houden en maak je het leven van je klant leuker en lichter en verdien je zelf een lekkere bak geld.
Bonustip: doe altijd een bonustip bij je blog, dat is lekker en maakt je lezer nog dankbaarderder.