Influencer marketing: zelf doen versus uitbesteden
Influencer marketing is here to stay. De markt is snelgroeiend en bedrijven investeren steeds meer in deze vorm van online marketing. Van welke bedrijven kunnen we leren? Welke influencer marketing-organisaties bestaan er? En waar kun je als bedrijf terecht als je je graag laat adviseren over influencer marketing?
Verschillende Nederlandse bedrijven hebben al een influencer marketeer in dienst. Denk aan Coolblue, HelloFresh, BALR. en het Nederlandse Rode Kruis. Ook diverse start-ups zetten direct deze vorm van online marketing in. Er zijn zelfs bedrijven die een hele afdeling hebben gecreëerd voor influencer marketing. Zo ook het Nederlandse horlogemerk CLUSE.
Influencer marketing & CLUSE
Misschien ken je CLUSE wel van Instagram, want ze hebben op het medium bijna 1 miljoen volgers. Het is een minimalistisch horlogemerk voor dames, gericht op millennials. De horloges worden wereldwijd aan winkels in 40 landen verkocht.
CLUSE heeft zich goed gepositioneerd onder de doelgroep, mede dankzij een influencer. Nu zijn millennials nogal kieskeurig en je kunt je merk maar één keer goed neerzetten. Selecteer daarom, net als CLUSE, een influencer die jouw merk kan versterken. Deze influencer zal een voorbeeld voor het merk zijn en het verder uitdragen.
Influencers volgen influencers
Influencers volgen daarbij vaak andere influencers. Zo zien we regelmatig dat als één grote influencer een samenwerking heeft met een merk, andere influencers ook graag met dat merk willen werken. Grote kans dat de micro-influencers vanzelf naar je toekomen om te vragen of ze iets voor je kunnen betekenen.
Werk daarom samen met influencers die een dergelijke invloed hebben. Budget is hierbij uiteraard wel bepalend. CLUSE kon een samenwerking starten met Negin Mirsalehi (4,9 miljoen volgers op Instagram). Samen ontwikkelden CLUSE en Negin een limited edition-horloge, met een exclusieve campagne.
Nu is een droomcampagne als deze niet voor iedereen weggelegd. CLUSE startte ooit op een andere manier met influencer marketing.
CLUSE schreef enkele influencers aan die bij het merk pasten, en stuurde hen een horloge op, in de hoop dat er iets gepost zou worden. Daarbij keek het horlogemerk niet direct naar het aantal volgers van de betreffende influencer, maar vooral naar de kwaliteit van de content. Paste het bij CLUSE? Dan kon de samenwerking gestart worden en kreeg de influencer eventueel een financiële vergoeding en een gepersonaliseerde code. Die code kon de influencer vervolgens delen met zijn of haar volgers, die daarmee een gratis horlogeband kregen.
Groeiende investering in influencer marketing
Onze ervaring leert dat een bedrijf beter zelf met influencer marketing kan starten dan daar een andere partij voor in te schakelen. Niet zo gek dus dat verschillende organisaties al interne influencer marketing-specialisten inzetten en budgetten hiervoor hebben verruimd. Bedrijven met complete influencer marketing-afdelingen zetten vaak één influencer marketeer in per land of continent, omdat elk land zijn eigen strategie nodig heeft.
De kracht van influencer marketing is dat een influencer een-op-een in contact staat met jouw consument. Daarom is het waardevol van tevoren te onderzoeken hoe jouw product of dienst eventueel bij een influencer en zijn of haar doelgroep aanslaat. Influencer marketing is human-to-human-marketing waarbij je een relatie met een influencer wil opbouwen, zodat je samen kunt werken aan een langetermijnstrategie.
De gemiddelde investering
Als we kijken naar de marktgroei, dan verwacht influencer marketing-bureau Mediakix dat bedrijven in 2020 tussen de 5 en 10 miljard euro gaan besteden aan influencer marketing wereldwijd. En ook in Nederland zitten we niet stil, want volgens agency First werd er in ons kikkerlandje in 2017 al 100 miljoen euro uitgegeven aan influencer marketing.
Ieder bedrijf is natuurlijk verschillend en heeft een eigen budget. Daarom wil ik je idee geven van wat bedrijven gemiddeld investeren in influencer marketing:
- Bedrijven plaatsten gemiddeld 5 tot 10 campagnes per jaar
- Bedrijven werken gemiddeld met 10 tot 25 influencers per campagne
- Bedrijven besteden gemiddeld tussen de 5.000 en 25.000 euro per campagne
Nieuwe influencer marketing-bedrijven
We kunnen er niet omheen: er ontstaat een serieuze nieuwe markt en influencer marketing-bedrijven schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Welke influencer marketing-organisaties bestaan er? En waar kun je als bedrijf terecht als je je graag laat adviseren over influencer marketing? Een overzicht.
Influencer marketing-agentschappen en -management
Je zet een agentschap in als je een top-influencer wil inzetten voor een bepaalde campagne. Deze bedrijven beheren namelijk een exclusief influencer-netwerk. Ze zorgen ervoor dat influencers aan de juiste merken worden gekoppeld en bewaken de authenticiteit van influencers. Vaak denken ze ook mee met het creatieve proces en over hoe een boodschap het best overgebracht kan worden. Daarnaast verzorgen deze agentschappen de onderhandeling, planning, contracten, facturatie en ook het management van influencers en tussen influencer en merk. Dit zijn bedrijven zoals L’Agency, VDF Management, Social1Influencers en A Million Faces. Verdienmodel: transactievergoeding.
Reclamebureaus gespecialiseerd in influencer marketing
Heb je nog helemaal geen ervaring of mis je inspiratie? Ga dan in gesprek met een influencer marketing-bureau. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het bedenken van influencer marketing-campagnes en -strategieën. Ze zetten creatieve samenwerkingen op tussen influencers en merken. Denk aan bedrijven als IMA, WeAreFirst, HelloSparkle, First Day of Spring en 3sixtyfive. Verdienmodel: uurtarief.
Influencer marketing-software
Doordat bedrijven nu zelf specialisten aannemen om influencer marketing te managen, zien we dat er een grote behoefte ontstaat aan ondersteunende software. Het handmatig zoeken van influencers en toegang verkrijgen tot belangrijke data kost gewoon veel tijd. Er bestaan oplossingen die processen automatiseren zoals Influentials, Join, TIM en Cirqle. Verdienmodel: abonnement en/of transactievergoeding.
Ik ben benieuwd of jij al actief bent met influencer marketing, of de budgetten hiervoor in jouw organisatie groeien en of jouw bedrijf al influencer marketing-specialisten in huis heeft of zoekt!
Nu we hebben ingezoomd op de marktontwikkeling is het tijd om ons te focussen op micro-influencers en de opkomst van nano-influencers. Meer daarover lees je in het volgende artikel.