Steenpapier & 5 andere duurzame ideeën voor je events
Evenementen en festivals zijn geweldig om te bezoeken. Vol energie en inspiratie ga je aan het einde van de dag weer naar huis. Voor bedrijven zijn evenementen een waardevol marketingmiddel. Er gaat veel geld in om. Maar er zit ook een minder leuke kant aan. Over het algemeen worden namelijk erg veel materialen verspild en afval gecreëerd. We worden ons daar gelukkig meer en meer bewust van. Steeds meer producten en bedrijven spelen hierop in. In dit artikel belicht ik zes ideeën om jouw evenement te verduurzamen.
1. Maak een goodiebag-buffet
Het Goodiebag Buffet is bedacht door Linda Kerkhoven, de organisator van de Locatietour. Ze had daar aan het eind van de dag een tafel klaargezet met folders en wat kleine give aways. Elke bezoeker kreeg een tasje en kon langs de tafel lopen en zelf uitkiezen wat hij of zij wilde meenemen.
Op deze manier werden mensen niet overladen met folders die ze niet willen hebben en thuis weer weggooien. Voor bedrijven is het ook fijn, omdat ze minder materiaal hoeven te drukken. Alles wat overblijft, gaat gewoon weer mee terug. Win-win!
2. Gebruik steenpapier
Je denkt misschien dat papier wordt gerecycled en het dus niet zo erg is om voor die ene dag veel drukwerk te maken. Maar blijkbaar kun je papier slechts zeven keer recyclen. Daarnaast kost het naast bomen veel water en energie om papier te maken. Ook komt er veel CO2-uitstoot vrij, is er sprake van restafval en komen er chemicaliën aan te pas.
Gelukkig is er een ontzettend duurzaam alternatief: steenpapier. Dat is niets meer dan verpulverd steen. Er is geen water en chemicaliën nodig, waardoor er dus geen restafval ontstaat.
Bovendien zitten er nog twee interessante voordelen aan steenpapier: het is veel steviger en 100% waterproof. Handig voor outdoorevenementen en programmaboekjes die continu open- en dichtgevouwen worden. Het boekje blijft gewoon intact.
3. Deel herbruikbare bekers uit
Deel in plaats van plastic flesjes en papieren bekers, herbruikbare bekers uit. Dit zien we steeds vaker. Bijvoorbeeld op foodfestivals, waar je een beker koopt en deze kunt laten vullen. Dit kun je ook doen voor koffiebekers en flesjes water. Je kunt ze helemaal in je eigen huisstijl laten opmaken, zodat mensen jouw bedrijf of evenement onthouden.
4. Bestel eetbaar servies
Bij de foodtrucks en cateringpleinen zie je vaak bakken vol plastic bordjes, bekers en bestek liggen. Zo nu en dan zie je een houten variant, wat al een stuk beter is. Maar wat dacht je van eetbaar servies? Dat scheelt ontzettend veel afval en het is nog leuk ook. Lekker je bordje of beker opeten als je klaar bent met eten en drinken. Net als met een ijshoorntje.
5. Motiveer bezoekers om afval te sorteren
Afval kun je niet helemaal voorkomen. Om te zorgen dat bezoekers afval netjes sorteren, zorg je voor duidelijke bordjes en prullenbakken. Je ziet dit steeds vaker, ook op stations en in andere publieke ruimtes.
Je kunt een stapje extra zetten door een team van mensen in een opvallende outfit mensen te activeren hun afval in de juiste bak te gooien. Of nog leuker: maak er een spelletje van!
Tetrabin is daar een mooi voorbeeld van. Een prullenbak waarmee je Tetris kunt spelen. Als je een stukje afval hebt, kies je waar en wanneer je het erin wilt gooien.
6. Give aways van gerecycled materiaal
Op evenementen worden er vaak kleinigheidjes weggegeven. Vooral veel tasjes, pennen, stressballen, maar ook veel andere leuke items. Ook hier kun je voor duurzamere oplossingen kiezen. Bijvoorbeeld tasjes van gerecycled materiaal, papieren (o nee, steenpapieren) tasjes in plaats van plastic of producten die duurzaam geproduceerd zijn.
Steeds meer producten en bedrijven spelen in op duurzaamheid.
Meer duurzame ideeën voor events?
Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Wat doe je bijvoorbeeld met overgebleven bloemen en andere decoratie? Wat voor badges gebruik en hergebruik je? Hoe kun je voedselverspilling zoveel mogelijk voorkomen. Er valt nog een hoop werk te verrichten, maar het begin is er! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met of ideeën voor een duurzamer event.
Afbeelding header met dank aan Clickshots.