5 slimme olympische campagnes om van te smullen
De Olympische Spelen, over een paar dagen is het alweer voorbij. Terwijl sommige Nederlanders aan de buis gekluisterd zitten, lijkt het anderen weinig te doen. Zo blijkt het als ik om me heen vraag: hate it, or love it. Wat je er ook van vindt, er blijkt nog steeds een hoop belangstelling voor het stoffige(?) sportevenement. De openingsceremonie trok ruim 600.000 kijkers, zeker netjes gezien het uitzendtijdstip van 01:00.
Hoe het je het wendt of keert, er is veel aandacht voor de gebeurtenissen rond de spelen. Als het niet voor de sport zelf is, dan is het wel voor het drama eromheen. Neem bijvoorbeeld het olympische dorp wat vol zat met mankementen en daarna veranderde in een soort Temptation Island meets Zon Zuipen Zieken-naar-huis (sorry). Er gaan zelfs verhalen over corruptie tot de bovenste plank, mensen die hun huis moeten verlaten en dwangarbeid . Smullen, maar dit is toch niet meer serieus te nemen?
Gelukkig schrijf ik niet voor de Privé, maar is mij gevraagd een onderbouwd artikel te schrijven over campagnes die merken tijdens de Olympische Spelen voeren. Er gebeurde een hoop vanuit merken rondom de Olympische Spelen. Van een simpele inhaker tot een winactie, je zag het allemaal. Niet alles is noemenswaardig, daarom wil ik graag een aantal opvallende marketingacties toelichten. Opvallend, omdat ze innovatief/vernieuwend of slim en creatief zijn. Daarom in dit artikel: Samsung, Snapchat, Twitter, Heineken en de vreemde eend in de bijt: Yuri van Gelder.
Samsung: #dowhatyoucant
Samsung is partner van Dorian van Rijsselberghe (de windsurfer). Door middel van technologie wilden ze Dorian helpen zijn doel te bereiken: olympisch goud. We weten dat dit inmiddels is gelukt (good busy Samsung). Maar hoe hebben ze dan meegeholpen aan dit succes?
Samsung heeft de training van Dorian gesponsord door een virtualreality-ervaring te creëren. Samsung heeft het olympisch parcours gefilmd met 360-gradencamera’s. Op deze manier kon Dorian van te voren het parcours beter leren kennen. Technologische training dus, eigenlijk net zoals in The Matrix.
Kijk en beleef mee
De ‘training’ is ook voor het publiek beschikbaar gemaakt, het is dus mogelijk om door de ogen van Dorian het parcours te volgen. Nu worden we enthousiast! Bedenk je eens wat voor mogelijkheden dit biedt: straks bekijken we een F1-race door de ogen van Max Verstappen, rennen we mee met Dafne Schippers of beleven we de misgreep van Epke Zonderland nog intenser. Check hieronder de VR experience van Samsung, nice job!
Snapchat NBC partnership
Helaas is dit niet iets waar we in Nederland gebruik van kunnen maken, maar zeker wel het noemen waard. Ik noemde eerder het stoffige imago van de Olympische Spelen, dit is niet geheel naar eigen mening. Het IOC besloot immers voor de volgende spelen vijf nieuwe sporten toe te voegen: honk- en softbal, karate, sportklimmen, skateboarden en surfen. Allemaal dynamische sporten die een jonger publiek aanspreken.
‘Jongere’ sporten toevoegen is één ding, maar zorgen dat de jongeren gaan kijken, dat is weer wat anders. Zo hebben NBC en Snapchat er waarschijnlijk over gedacht toen ze een samenwerking zijn aangegaan om de Olympische Spelen via Snapchat uit te zenden. Snapchat is net als in Nederland ook in de Verenigde Staten het populairst onder jongeren.
De manier van tv & sport kijken verandert
NBC kocht voor 1,23 miljard euro de uitzendrechten van de Olympische Spelen in Amerika. Snapchat hoeft hier van NBC niets voor te betalen, wel delen ze de advertentie-inkomsten. Deze overeenkomst is een primeur en toont naast de machtspositie van Snapchat ook aan dat de manier waarop we naar sport (of tv) kijken zal veranderen.
Er zijn verschillende manieren om de OS te volgen via Snapchat in Amerika.
- Ten eerste, en gelijk de belangrijkste van de teamup tussen NBC en Snapchat, is het Discover channel: Rio Olympics. Hier zie je een verzameling van hoogtepunten, behind the scenes footage en andere informatie. Je kunt hier kiezen wat je kijkt, dat is wanneer je normaal ‘Snapt’ niet zo.
- De tweede manier zijn de live stories, hier zie je alleen maar video’s die gemaakt zijn door sporters en locals die aanwezig zijn op het evenement. Door NBC wordt bepaald welke video’s getoond worden. Dit gebeurt ook tijdens festivals of andere grote events.
- Als derde zijn er dan de persoonlijke accounts van sporters en het officiële Snapchat account van het Amerikaanse team. Deze worden allemaal ook actief gepromoot via de bovenste twee manieren. Snapchat heeft aangegeven dat in de eerste week al 50 miljoen mensen de beelden hebben bekeken, 50 miljoen…
De eerste twee manieren kun je nu niks mee, maar je kunt wel het Amerikaanse team volgen door onderstaande afbeelding te scannen.
Dit soort partnerships bieden zoveel mogelijkheden om op een innovatieve manier een grotere doelgroep te bereiken. Snapchat is nog steeds het snelst groeiende social medium en wint ook populariteit onder een oudere doelgroep. Hier gaan we sowieso nog meer van zien, ook in Nederland!
Twitter – de Olympische emoticons
De gebruikcijfers van Twitter dalen nog steeds in Nederland. Maar dat weerhield het social medium er niet van om een leuke actie op poten te zetten. Twitter lanceerde tijdens de Olympische Spelen maar liefst 200 verschillende emoticons die automatisch zichtbaar worden bij het gebruik van #hashtags. Slim gedaan en heel efficiënt. Vooral omdat Twitter op deze manier een soort sneeuwbaleffect creëert. Door het gebruik van hashtags komen berichten namelijk in meerdere tijdlijnen voorbij, wat er weer voor zorgt dat meer mensen de hashtags gaan gebruiken.
Ander leuk detail is dat maar drie equipes een eigen hashtag hebben gekregen: Brazilië, de Verenigde Staten en ja ja: Nederland! Hier vind je een overzicht van de verschillende hashtags die je kunt gebruiken.
Yuri van Gelder – actie & reactie
Oké, dit is inderdaad geen campagne of één gerichte marketingactie, maar wel het noemen waard. Een partij haakt er namelijk wel heel positief op in! Natuurlijk hebben we het tragische verhaal van Yuri van Gelder meegekregen. De sporter heeft schijnbaar zonder toestemming gedronken buiten het olympisch dorp en werd daarom naar huis gestuurd, ik zal hier verder geen woorden aan vuil maken. Een aantal merken vonden het leuk om hierop in te haken door middel van een statische post. Ik geef toe, ze zijn gevat en best grappig, maar niet heel erg gepast naar mijn idee.
Yuri heeft zijn final act de presence niet kunnen geven op de Olympische Spelen. Maar hij mag dit alsnog doen, namelijk op Lowlands! Het festival heeft de turner uitgenodigd om op de main stage aanstaande zaterdag zijn uitvoering alsnog te doen. Echt een dikke thumbs up naar de organisatie hoe positief ze hier mee om gaan. Als de ringoefening nou ook nog eens live wordt uitgezonden via social media is het feest compleet, een idee misschien?
Heineken – inhaken inhaken inhaken!
Heineken omarmt de Olympische Spelen volkomen. Door middel van verschillende video’s, statisch beeld, activaties en zelfs een gadget is overal aan gedacht!
Niet erg vernieuwend, maar wel een beetje onmisbaar zijn de afbeeldingen van Heineken op Facebook. Door middel van goed vormgegeven beeld en leuke woordgrappen zijn er talloze momenten te claimen, hieronder een impressie:
Het Holland Heineken House is een groots opgezette activatie in Rio. Een heel complex waar Nederlanders alle wedstrijden kunnen volgen, feesten en de huldigingen meemaken. Onder leiding van de Chieff Oranje Officer natuurlijk. Helaas alleen geen live feed te bekijken!
Heineken heeft een gadget op de markt gebracht; de klap mee-daille. Top, de woordgrap en leuke gadget. En laten we eerlijk zijn, we hadden natuurlijk nog een gadget tegoed van het EK! Hij is te bestellen in de webshop!
Virtuele felicitaties voor Dorian
Heineken plaatst verschillende video’s tijdens deze Olympische Spelen, voornamelijk reclames. Eentje springt er voor mij bovenuit. Namelijk de video met Dorian van Rijsselberghe. Wanneer hij wordt gehuldigd in het Holland Heineken House, krijgt hij van Humberto Tan een (daar is hij weer) VR-bril opgezet. Hij staat ineens tussen zijn familie in Texel die hem feliciteert met zijn overwinning. Op het moment dat hij een virtuele knuffel van een familielid dreigt te krijgen, is zijn vriend/familielid er echt en wordt de barrière tussen VR en echte wereld verbroken. Kippenvelmomentje! Goed gebruik gemaakt van nieuwe technologie en een top twist op het eind!
Check hieronder de video:
Ken jij nog andere opvallende acties?
Dit zijn de acties die mij de afgelopen tijd het meest zijn opgevallen. Voornamelijk omdat ze gebruik maakten van nieuwe technologieën of gewoon slim bedacht zijn. Ik denk dat we er zeker van kunnen zijn dat VR nog ontzettend in opkomst is en voor een flinke dosis mogelijkheden zorgt. Ik ben zelf voornamelijk geïnteresseerd in wat Snapchat ons nog allemaal gaat bieden in de toekomst. Het verhaal gaat dat het bedrijf een kantoor gaat openen in Europa. Binnenkort ongetwijfeld meer…
Heb je zelf nog opvallende acties voorbij zien komen deel ze dan in de comments, thanks for reading!
Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.