Personal branding: zo laat Google zien wie je écht bent [stappenplan]
Tegenwoordig onderwerpen we alles en iedereen aan, wat ik noem, de ‘Google-test’. We geven Google zoekopdrachten en beoordelen de zoekresultaten in een oogwenk. Vaak hebben we dan al een oordeel over iemand gevormd, voordat we die persoon überhaupt ontmoet hebben. Zelfs als er niets te vinden is of, nog erger, als er dingen te vinden zijn die niet waar zijn. In dit artikel ontdek je welke ‘test’ Google zelf uitvoert om de kwaliteit van een website te beoordelen.
Ook beschrijf ik in dit artikel welke overeenkomsten deze test vertoont met hoe mensen elkaar online beoordelen. Maar ook wat je kunt doen om je zoekresultaten in Google positief te beïnvloeden.
Zonder dat je je ervan bewust bent, kunnen zoekresultaten een beeld schetsen dat afwijkt van wie je in werkelijkheid bent. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je precies weet wat er online over jou te vinden is. En dat de zoekresultaten een weerspiegeling zijn van jouw werkelijke persoonlijkheid. Het goede nieuws is dat er een simpel stappenplan is dat ervoor zorgt dat je deze Google-test glansrijk kunt doorstaan.
Even googelen
Stel, je wilt graag een nieuwe website laten maken en bent op zoek bent naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Meestal vraag je aan collega’s, vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, kennis B en familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven.
En wat doe jij vervolgens? Je gaat hem of haar meteen googelen om informatie in te winnen. Wat je daar te zien krijgt, inclusief de aanbeveling van jouw kennis, zal uiteindelijk mede doorslaggevend zijn om deze persoon wel of niet uit te nodigen om een offerte uit te brengen.
Op de aanbeveling van vriend A vindt Google niets. De aanbeveling van kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan googel je toch maar even die derde persoon (zo makkelijk gaat het dus). Er verschijnt een duidelijk LinkedIn-profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd, gespecialiseerd in SEO en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie, die er ook nog eens gelikt uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, de Google-test kan je maken of breken.
De eigen kwaliteitstest van Google
Google heeft zelf ook een test ontwikkeld die ze gebruiken voor het beoordelen van de kwaliteit van websites. Die test hebben ze opgeschreven in de Google Quality Rating Guidelines. Dit is het Google-handboek dat mensen traint om te beoordelen hoe goed het algoritme van Google erin slaagt om de kwaliteit van websites te beoordelen. Google wil dat men zich daarbij focust op drie belangrijke kwaliteitseisen: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (trustworthiness), samen ook wel EAT genoemd.
- Expertise: mensen willen zaken doen met mensen die weten waar ze het over hebben.
- Autoriteit: expertise op een hoger niveau. Je kunt expert zijn op een bepaald gebied en tegelijkertijd een roepende in de woestijn. Maar als mensen naar je luisteren, je aanbevelen en delen wat je zegt, ben je officieel geslaagd als autoriteit.
- Betrouwbaarheid: iemand vertrouwen kost tijd, dus dat moet net als in de offline wereld ook online worden verdiend. Daarom is het ook zo belangrijk om de tijd te nemen voor het bouwen van een online personal brand, zodat er een logische ontwikkeling in zit. Als je eenmaal iemands vertrouwen gewonnen hebt, zul je sneller op hun shortlist komen. Dan is de behoefte om je te vervangen voor iemand anders een stuk kleiner.
Kenmerken van websites van hoge kwaliteit
Websites van hoge kwaliteit hebben volgens Google een aantal onderscheidende kenmerken namelijk: ze beantwoorden vragen van de lezer, verstrekken bruikbaar advies, bevatten links van en naar betrouwbare bronnen en hebben een betrokken lezerspubliek.
Wat Google dus doet voor het bepalen van de kwaliteit van websites komt aardig dicht in de buurt bij de wijze waarop wij in ons echte leven bepalen of we met iemand in zee gaan.
Zo doorsta jij die Google-test
Maar hoe zorg je er nu voor dat je zelf door de Google-test komt? Daarvoor kun je teruggrijpen naar een oude sales-wet. Deze wet bestaat uit de stappen ‘know, like, trust’ en gaat ervan uit dat pas als mensen je kennen, mogen én vertrouwen, ze openstaan voor wat je te bieden hebt. Bovenstaande afbeelding geeft dit wat mij betreft fantastisch weer. Als je goed kijkt, zijn dit precies de vragen die we onszelf (onbewust) stellen wanneer we iemands zoekresultaten beoordelen.
Stap 1 – ‘Know’ – Kennen: aan de slag met je bekendheid
Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:
- Wie is deze persoon?
- Wat doet deze persoon?
- Wat heeft deze persoon mij te bieden?
Allereerst is het dus belangrijk om überhaupt gevonden te worden. Vandaar dat mensen zich zo druk maken om zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dat wil niet zeggen dat je voor jezelf een complete SEO- campagne moet gaan voeren. Je kunt al eens beginnen met de volgende twee dingen:
– Zet contentmarketing in: creëer en verspreid waardevolle én relevante content
Contentmarketing biedt enorme kansen om te laten zien welke deskundigheid je in huis hebt. Er zijn veel verschillende manieren om dit aan de pakken en dat is precies waarom veel mensen in de war raken of niet goed weten waar ze moeten beginnen. Hoe kun je je boodschap het beste overbrengen? Via blogs, video’s, infographics, webinars, podcasts? En via welk(e) platform(en) verspreid je dat dan? Facebook, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Pinterest, Google+, Periscope, Youtube enzovoorts. De truc is om goed voor ogen te houden waar je publiek zich bevindt en wat voor soort content ze het liefst consumeren.
– Publiceer op een succesvol medium
Maak een lijst van blogs, publicaties en media die het publiek bereiken waarvoor jouw boodschap interessant is. Bedenk voor elke optie waarom je vermeld wilt worden of ervoor wilt schrijven en wat jij in ruil daarvoor te bieden hebt. Een samenwerking is pas interessant als deze voor alle partijen (voor jezelf, het platform en het publiek) waarde toevoegt.
Stap 2 – ‘Like’- Aardig vinden: werk aan je gunfactor
Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:
- Vind ik deze persoon aardig?
- Spreekt de boodschap mij aan?
Dat betekent trouwens niet dat je je best moet om door iedereen aardig gevonden te worden. Het enige dat telt is dat je gewenste publiek jou mag en geïnteresseerd is in wat je te vertellen hebt. Dit kun je als volgt aanpakken:
– Wees authentiek
Wees 100 procent jezelf. Het mooie is, we zijn allemaal uniek. Er is niemand zoals jij, je bent je eigen unique selling point (USP). Wees niet bang om te delen wat je interesseert en waar je in gelooft. Dit lijkt misschien een inkopper, maar authentiek zijn is lastiger dan je denkt. Online kunnen mensen zich gemakkelijk anders voordoen dan ze zijn. Vroeg of laat komen de offline en online werelden samen en zullen mensen snel beoordelen wat echt is en wat niet. Dus vermijd kopieergedrag, grootspraak of een té optimistische voorstelling van zaken.
– Laat je gezicht zien
Wij mensen voelen ons sterk aangetrokken tot andere mensen. Zo sterk zelfs dat we de neiging hebben om gezichten te zien in levenloze objecten, dit fenomeen heet pareidolia. We projecteren vaak menselijke eigenschappen op dingen. Dat is waarom we spreken van het humaniseren van merken, merkpersoonlijkheden, en sociale merknamen. Mensen kopen van mensen. Dus geef je naam een gezicht! Hoe zichtbaar ben je nu al? Is er iets online te vinden waaruit blijkt welk gezicht er bij je naam hoort? Komt er een foto bovendrijven als je jezelf googelt? Hoe aansprekend en actueel is die foto?
Stap 3 – ‘Trust’- Vertrouwen: vergeet je betrouwbaarheid niet
Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:
- Is deze persoon een expert?
- Kan deze persoon mij helpen?
- Heeft deze persoon anderen succesvol geholpen?
Stel, de zoeker vindt meerdere mensen die aan de verwachtingen voldoen. Hoe beoordeelt hij/zij dan met wie hij/zij in zee gaat? Dat heeft meestal te maken met de mate waarin de zoeker kan beoordelen hoe betrouwbaar jij bent. Om ervoor te zorgen dat de zoeker voldoende informatie voor handen heeft om hierover een gefundeerd oordeel te vellen, kun je de volgende dingen doen:
– Deel je beste materiaal
Heb je ooit iets gratis gekregen en het volgende gedacht: “Als ik dit al gratis krijg, ben ik benieuwd wat het mij zou opleveren als ik deze persoon zou betalen?”. Dat is precies het idee. Wees niet bang om belangrijke, kwalitatief hoogwaardige informatie en bronnen te delen. Wat je ook weggeeft, zorg ervoor dat je publiek het waardevol vindt.
– Wees consistent
Wat je ook doet om je online zichtbaarheid te vergroten, zorg dat je altijd consistent blijft. Consistent in de breedste zin van het woord. Publiceer en communiceer over dezelfde thema’s of thema’s die met elkaar samenhangen. Blijf bij je vakgebied en verander niet telkens je standpunt. Het is goed voor je betrouwbaarheid om zo nu en dan in herhaling te vallen. Daaraan kunnen mensen zien dat je echt meent wat je zegt.
– Wees gul en dankbaar
Betrek je publiek bij wat je doet en bouw relaties, ook offline. Ga in gesprek met anderen en deel hun content. Laat zien dat je dankbaar bent voor elke mijlpaal. Een simpel ‘dankjewel’ kan veel brengen!
Stap 4 – ‘Conversation’- Contact leggen: zorg dat je bereikbaar bent
Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:
- Hoe kan ik deze persoon contacteren?
- Hoe gaan we van start?
In deze fase heeft de zoeker de keuze gemaakt om met jou verder te gaan, of in ieder geval contact te leggen. Niets is zo vervelend voor de zoeker dan dat hij of zij veel moeite moet doen om jouw contactgegevens te achterhalen. Daardoor kan iemand in deze fase alsnog afhaken!
– Maak je e-mailadres vindbaar
Zorg dat er snel een e-mailadres te vinden is waaruit de zoeker kan opmaken dat de e-mail ook daadwerkelijk bij jou terechtkomt. Veel mensen gebruiken een ‘info’-mailadres. Het nadeel hiervan is dat degene die de email stuurt hieruit meestal niet meteen kan opmaken bij wie zijn of haar bericht terechtkomt. Heb je alleen een contactformulier op je website? Ook dan haken veel mensen af vanwege dezelfde reden. Het is daarom aan te raden om je e-mailadres in je LinkedIn-profiel te vermelden of, indien van toepassing, onder het kopje ‘contact’ op je website.
– Wees verifieerbaar
Als je een naam hebt die vaker voorkomt, is het aan te raden om nog wat extra informatie te verstrekken. Dan weet de zoeker dat hij of zij bij jou aan het juiste adres is. Zo kun je een (portret)foto toevoegen, je bedrijfsnaam of wat informatie over je vestigingsplaats vermelden.
Ont-googel jezelf
Verschijnen er zoekresultaten die niet (meer) passen bij wat je online wilt uitstralen? Dan is het meestal niet eens nodig om je tot Google zelf te wenden om deze te laten verwijderen. Bovendien verwijdert Google zelden content, enkel als deze in strijd is met hun eigen voorwaarden. In de meeste gevallen boek je meer resultaat door rechtstreeks contact op de nemen met de beheerder van de website waar je zoekresultaat vandaan komt. Vertel om welke content het gaat, waar deze precies staat en vraag om deze te verwijderen. In dat geval wordt de informatie niet alleen bij Google verwijderd, maar ook van de bronwebsite.
Publiceer je content waarvan je liever niet hebt dat deze door Google gevonden wordt? Bijvoorbeeld over een hobby die niets te maken heeft met wat je online wilt uitstralen? Dan kun je deze content de volgende HTML-metatag meegeven: <meta name=”robots” content=”noindex,nofollow” />
Maar houd in gedachten dat wat je online ook doet, niets helemaal geheim is.
Grip op je online reputatie
Er zijn dus zeker dingen die je kunt doen om te slagen voor de Google-test. Het is aan te raden om de genoemde stappen regelmatig opnieuw te doorlopen, want de online wereld is continu in beweging. Op die manier heb je zelf beter grip op je online reputatie en kun je tijdig ingrijpen op het moment dat er iets voorbij komt waar je minder blij mee bent.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Heb je wel eens een zoekresultaat gevonden over jezelf waar je niet blij mee was en hoe heb je dat toen opgelost? Wat doe je om je zoekresultaten over jou als persoon positief te beïnvloeden? Wat werkt wel voor jou en wat niet?
Foto intro met dank aan 123RF.