★ Top 15 (online) tools voor ondernemers in 2015
Afgelopen jaar vierden we het 5-jarig bestaan van onze webonderneming. In deze 5 jaar hebben we veel (gratis en online) tools uitgeprobeerd, gebruikt, zijn we met sommige gestopt en hebben we van andere pro-versies genomen. Ieder jaar bespreken we intern welke tools goed werken, ons helpen in de dagelijkse praktijk en welke we verder gaan gebruiken. Omdat we aan het begin staan van een nieuw jaar, willen we onze ervaringen en ☆ 15 favorieten voor 2015 graag met jullie delen!
1. Projectmanagement
☆ Podio: Gemakkelijk samenwerken, taken aan elkaar geven en gecentraliseerd communiceren op een ‘online podium’. Handig voor teams en communiceren met klanten.
Trello: Centrale digitale pleinen maken voor projecten. Gemakkelijk discussiëren en delen van informatie per project, bestanden en feedback geven.
Plan.io: Online projectmanagementtool met taken, agile PM, bestandsdeling, wiki en workflow management. Makkelijk om projecten te plannen.
2. Issue tracking
☆ Jira: Zeer populaire en uitgebreide issue tracker. Geavanceerde rol- en gebruikersmanagement, informatiedeling en sprint-management.
Bugify/Tiny Issue: Gratis issue tracking tool op basis van Laravel (php) die je zelf kunt hosten en customizen. Ook via Git te forken en te verbeteren.
GIThub: Dé tool voor ontwikkelen/programmeren in teams. Uitgebreid versie- en wijzigingenbeheer, zien wie wat gedaan heeft en waar programmeerconflicten zijn.
3. Communicatie
☆ GMail/Inbox: Gebruik je nog steeds Outlook, Hotmail of Yahoo? Probeer eens GMail. Extreem handige mailprovider, ook voor centrale mailboxen. 15 GB opslagruimte en gratis.
Skype: Op dit moment de meest ondersteunde chat/video/call client. Vraag de username, voeg toe en begin met chatten en bellen. Ook handig voor ‘gewone’ telefoongesprekken.
Hootsuite: Communiceren via social media centraliseren. Plaats berichten gelijk op Twitter, Facebook en Google+ en hou alle interacties bij.
4. Bestandsbeheer
☆ Flickr: Goed alternatief voor Picasaweb/Google Plus, 1 TB gratis opslagruimte, makkelijk te delen en browsen door foto’s en video’s.
Total Commander: Bestaat al bijna 20 jaar, maar ook in 2015 superhandig. Bestandsbeheer voorzien van alle gemakken. Zoeken in bestanden, vergelijken en easy (S)FTP.
Google Drive: Met Google Drive kan steeds meer. De opslagruimte is zeer scherp geprijsd, de tool is snel en je kunt real time met elkaar werken aan documenten en spreadsheets. Kan alle documentsoorten opslaan, doorzoeken en synchroniseren.
Dropbox: Online bestandsmanagement. Synchroniseert bestanden tussen alle devices, vanuit de hele wereld toegankelijk. Concurrent van Google Drive.
Google Plus foto’s/Picasaweb: Erg handige tool om snel foto’s te back-uppen en delen met (specifieke) mensen. Handiger voor foto’s dan Dropbox en Drive.
5. Fotobewerking
☆ DxO Optics Pro: Goed alternatief voor Lightroom, zeer geavanceerde en precieze fotobewerking, lens- en cameracorrectie en ruisonderdrukking.
Paint.NET: Gratis alternatief voor Photoshop. Kan meeste basisbewerkingen op foto’s in een mum van tijd voltooien. Heeft plugins ter uitbreiding en community die het continu verbetert.
Picasa: Niet te verwarren met Picasaweb. Picasa is een programma voor je PC voor geavanceerd fotomanagement, basisbewerking en uploaden naar Google Plus/Picasaweb.
6. Efficiënt werken
☆ Breevy: Woorduitbreider. Geef aan welke lettercombinaties, tekst of acties naar voren getoverd moeten worden. Sla bijvoorbeeld je adres op als “adr [TAB]” of je kvk nummer met “kvk [TAB]”. Als je de toetscombi intikt, voegt hij de volledige tekst in.
Wisdom Screenhunter: Voor het snel en gemakkelijk maken van screenshots. Deel ze gelijk via ‘plakken’ of gebruik de automatisch opgeslagen afbeelding.
Evernote: Noteer alles op verschillende devices en synchroniseer ze direct. Idee? Noteer het op je smartphone om er daarna via je pc verder mee te werken.
Wunderlist: Persoonlijk taakmanagement. Eveneens over alle devices te gebruiken en integreert met Android Wear. Al je taken altijd geprioriteerd bij je.
7. PDF editing
☆ PDFescape: Online tool voor het bewerken van je PDF. Tekst, afbeeldingen of tekeningen toevoegen in een mum van tijd en direct opslaan als nieuwe PDF.
PDFSam: PDF Split And Merge laat je de belangrijkste bewerkingen met PDF bestanden doen, zoals uit elkaar halen, samenvoegen en bewerken. Gratis pc-programma.
8. Browsers
☆ Ghostery: Privacy tool voor onder andere Firefox en Chrome. Laat zien welke gegevens op je pc worden opgeslagen tijdens het browsen en laat ze blokkeren.
Google Chrome: Verplichte kost. Zeer veilige, compatibele en snelle browser. Bewaart en synchroniseert gegevens over alle devices heen.
Firefox: De andere ‘verplichte kost’. Veilig, compatibel en snel, makkelijk voor opsporen van webfouten. Open source en gratis.
AdBlock+: Handige invoegtoepassing voor o.a. Firefox en Chrome om advertenties online te blokkeren. Sneller en fijner browsen zonder afleiding.
9. Computerhulp, demonstraties, remote management
☆ GoToMeeting: “Conferencing software”. Handig voor het houden van meetings. Laat mensen simpel inbellen via computer of telefoon en deel je scherm.
TeamViewer: Neem iemands pc over of nodig iemand uit om mee te kijken. Handig bij computervragen, -problemen of presentaties. Ook voor het managen van eigen computers vanuit de gehele wereld.
Hangouts: Handige tool van Google om met meerdere mensen (video)calls te houden of te chatten. Nodig mensen uit, start een hangout en begin met communiceren.
Camtasia: Neem video’s van je scherm op en bewerk ze. Handig om uitleg te geven over programma’s, tutorials te maken en informatie van je scherm te presenteren.
10. Tekstbewerkers en programmeertools
☆ Sublime Text: Alternatief voor NotePad++. Nog meer ondersteuning voor programmeurs/developers met slimme bulk-bewerkingen, vinden van tekst en syntaxherkenning.
NotePad++: Superhandige en snelle tekst-editor. Handig bij programmeren (herkent en highlight syntax), maar ook om ‘rauw’ tekst te bewerken net as in kladblok.
BBEdit: Yet Another tekstbewerker met specifieke focus op HTML-tekst.
11. Marktonderzoek
☆ Google Market Finder: Hele handige tool om een (nieuwe) markt te vinden voor je producten of diensten. Vul je keyword in en kies de landen uit. Google zoekt per land het zoekvolume voor gerelateerde en vertaalde woorden en laat direct de niches zien.
Zoekwoorden planner: De Google (voormalige) keyword tool is dé tool om te zien hoeveel op welke woorden wordt gezocht en hoeveel concurrentie er is op die zoekwoorden. Geeft daarnaast zoekwoordideeën weer op basis van je input.
Google Trends: Bekijk de populariteit van zoekopdrachten, vind de populairste en zoek per geografisch gebied. Zie wat er stijgend is en wat dalend. Handig om trends te vinden.
12. E-commerce voor WordPress
☆ Easy Digital Downloads: EDD is één van de beste e-commerce plugins voor WordPress. Heeft heel veel sub-plugins voor recurring payments, handige betaalproviders, uiterlijk en laten zien van producten op alle pagina’s. Vooral handig voor digitale producten
Stripe: Creditcardbetalingen worden leuk met Stripe. Werkt via secure pop-up, zonder de shop te verlaten. Erg handig, gemakkelijk en snel. Ook met abonnementen.
WooCommerce: De populairste e-commerce plugin. Ook wel de stap vóór Magento genoemd vanwege uitgebreide functionaliteit. Veel ondersteuning, maar wordt snel te zwaar bij grote shops.
13. Analytics
☆ Hotjar: Een alternatief voor Analytics met heat maps, feedback en exit polls, funnel analyse, visitor playback en chat. Nu in bèta, maar iedere dag beter en uitgebreider.
Simitracking: Handige app voor sale- en order management van Magento. Makkelijk zien wie wat wanneer heeft besteld en wat de realtime omzet is.
Analytics (app): Google Analytics is iedereen bekend, maar sinds kort is er een goede app van Google zelf om Analytics op je mobiel te kunnen inzien.
Mixpanel: Uitgebreide analyse van je bezoek en makkelijker in te stellen dan Google Analytics. Snel inzicht in flows op je website.
Mouseflow: Zien waar bezoekers op je site met hun muis bewegen. Kan sessies opnemen en later in real time terugspelen. Tot 100 opnames gratis.
14. Financiën en administratie
☆ MoneyBird: Voor ons bedrijf op dit moment onmisbaar. Stel gemakkelijk offertes en facturen op en stuur deze uit. Houdt bij wat wel/niet betaald is, stuurt herinneringen en kan (in de pro-versie) ook inkoopbonnetjes bijhouden en balans opmaken. Erg plezierig voor je accountant!
Nanda: Bijhouden van uren door jezelf en je team. Direct te linken aan MoneyBird om semiautomatisch facturen op te maken en uren te declareren.
15 Nieuwsbrieven
☆ MailGun: Als je goed bent in programmeren, is dit een blik waard. Programmeer je eigen nieuwsbrieven en mails en stuur/ontvang ze via de API.
MailChimp: Meestgebruikte tool om mails te versturen. Erg gemakkelijk in gebruik, snel in te stellen, veel designmogelijkheden voor je nieuwsbrief en ook nog te automatiseren met Mandrill (api). Sturen van nieuwsbrieven wordt leuk.
Copernica: Een uitgebreider alternatief voor MailChimp van eigen bodem. Kan met triggers mails versturen, werkt met databases en kan ook bijvoorbeeld productinformatie, orderinformatie, klantinformatie en -historie meenemen in de mail. Wel duurder en je hebt een programmeur nodig om het volledig in te stellen.
Heb je zelf nog handige tools? Post ze hieronder!
Illustratie intro met dank aan Fotolia.