The smart home komt eraan. Ja, nu echt!
Je wekker gaat. Het is half zeven, geen zeven uur, want volgens diezelfde wekker komt er een drukke ochtendspits. Je stapt uit bed en loopt naar de voorverwarmde badkamer, waarvan de douche aangaat vlak voordat je eronder stapt. Het water is al warm. Eenmaal beneden haal je de croissantjes uit de oven en stop je er alvast nieuwe in voor morgenochtend. Je gaat aan de keukentafel zitten en leest er het laatste nieuws op. Bovenstaand verhaaltje is een droomscenario voor iedereen die bekend is met ‘the smart home’, een idee dat al rondzwerft sinds 1983. Decennia lang zijn talloze initiatieven om het tot waarheid te maken opgestart en weer afgesloten. De doorbraak leek vaak te gaan komen, maar kwam er uiteindelijk nooit.
Communicatiegedoe
Eén van de grootste problemen was het gedoe rond communicatie met de slimme huishoudelijke apparaten (of: domotica). Een koelkast was alleen te bedienen met een speciale, dure en zware afstandsbediening en je automatische stofzuiger kon je besturen via knopjes bovenop. Niet erg gemakkelijk, terwijl dat juist de essentie is van het slimme huis. En hoe kunnen apparaten hun gedrag op elkaar afstemmen als ze allemaal hun eigen bedieningspaneel hebben? Er moest één, handzame en betaalbare afstandsbediening komen voor álle producten in je huis.
De oplossing: smartphones
Het is 2013 en we leven ons leven steeds meer via één apparaat: de smartphone. Er zijn overal apps voor en het percentage Nederlanders met een smartphone is inmiddels opgelopen tot 58%. Het gaat niet lang meer duren voordat ook huishoudelijke apparaten worden bediend via de telefoon. Witgoedfabrikanten hebben dat begrepen en lieten op de laatste Consumer Electronics Show (CES) wagonladingen apparaten zien waarvan de controle in je handpalm ligt.
Bijna werkelijkheid
Omdat controle nu geen probleem meer is, staat de deur voor slimme apparaten wagenwijd open. En het begint te lopen. Neem bijvoorbeeld de Hue-lamp van Philips of de e-thermostaat van Essent. Persoonlijk verwacht ik dat we in 2017 eigenlijk alleen nog maar apparaten kopen die te bedienen zijn via een smartphone. Wired doet daar nog een schepje bovenop: “there will be 24 billion connected devices by 2020”. Daarmee komt het droomscenario steeds dichterbij.
Gebruiksdata
Eén van de voordelen van domotica is het bijhouden en opslaan van gebruiksdata. Bijvoorbeeld: wanneer je die koffiemachine gebruikt, welke koffie je drinkt en hoe vaak je bijvult. Die data is geweldig interessant voor adverteerders. Zo zou je iemand, via z’n smartphone, een aanbieding voor een nieuwe soort koffie kunnen sturen, op het moment dat hij in de supermarkt staat om nieuwe koffie te kopen. Adverteren wordt zo écht persoonlijk en dus effectiever dan ooit.
Loyaliteit
Sowieso wordt de smartphone de belangrijkste communicatiehub voor de consument. Doordat alle apparaten thuis zijn te bedienen via de telefoon, raakt de consument steeds meer gehecht aan dat apparaat en steeds minder aan al het andere om zich heen. De loyaliteit van de consument komt zo steeds meer terecht bij bedrijven als Apple en Google en steeds minder bij bedrijven als Philips en LG.
Wearable tech devices
Tot nu toe heb ik het vooral gehad over smartphones als controle-apparaten, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat ook smartphones wel eens overbodige technologie kunnen worden. Met de Google Glasses en Apple’s ‘polshorlogesmartphonecombinatie’ komt de technologie nog dichter op onze huid. Dat zal de loyaliteit die ik voorspel alleen maar vergroten, richting die apparaten. In de toekomst hoef je misschien alleen nog maar naar een apparaat te kijken of te wijzen en vervolgens een commando uit te spreken.
Conclusie: het slimme huis komt eraan!
Het slimme huis lijkt nu echt werkelijkheid te gaan worden. De verspreiding van de smartphone maakt controle van domotica eindelijk gemakkelijk, iets dat jaren een breekpunt was. Met de opkomst van de wearable tech devices wordt die controle nóg gemakkelijker. Voor adverteerders gaat dat een enorme goudmijn aan data opleveren, die ingezet kunnen worden om de consument persoonlijke aanbiedingen te doen. Gevaren zijn er ook, bijvoorbeeld voor witgoedfabrikanten, die de consumentenloyaliteit zullen zien afnemen.
Maar wat denk jij? Zorgen smartphones eindelijk voor de doorbraak van the smart home? Gaat Google Glasses het helemaal worden? Of zijn dit allemaal hypes die uiteindelijk op niks gaan uitdraaien?