Gespot

In Therapie app: Kijkje in telefoon van psychotherapeut

0

intherapielogoVia de In Therapie app krijg je toegang tot de telefoon van  Jonathan Franke, de psychotherapeut uit de dramaserie ‘In Therapie’. Hierop kun je in ‘real time’ zijn voicemails beluisteren, e-mails en smsjes lezen, zijn agenda en memo’s bijhouden en ontdekken welke sites hij op het internet bezoekt. Elsa Gorter, senior redacteur NCRV-i vertelt.

Wat is het?

“De In Therapie app is een applicatie die synchroon loopt met de dramaserie op TV. In deze dramaserie wordt zes weken lang vijf dagen per week psychotherapeut Jonathan Franke in zijn praktijk gevolgd. In iedere aflevering op televisie zie je een sessie met een cliënt. Het leven van Jonathan Franke zelf komt tijdens de serie alleen nauwelijks aan bod. Hem leer je pas echt goed kennen als je de applicatie downloadt. Hiermee krijg je namelijk toegang tot zijn telefoon en kun je zijn voicemails beluisteren, zijn e-mails en smsjes lezen, zijn agenda en memo’s bijhouden en ontdekken welke sites hij op het internet bezoekt.

In de telefoon van Jonathan worden niet alleen de verhaallijnen van televisie verder doorgezet in de applicatie, maar krijg je ook primeurs. Omdat de applicatie zogenaamd real time is, maar de sessies van die dag ‘s avonds uitgezonden worden, ben je als gebruiker van de applicatie altijd als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes. Daarnaast zijn er ook extra verhaallijnen in de app te vinden. Over het liefdesleven van de psychotherapeut bijvoorbeeld, of het mysterie rondom zijn familie. Daarnaast is er een vervelende stalker Renske die maar blijft bellen en smsen. Wie Renkske precies is en wat haar relatie met Jonathan is ontdek je langzamerhand in de applicatie.”

Waarom dit initiatief?

“Vorig jaar hebben we bij de NCRV geëxperimenteerd door de karakters van In Therapie online voort te zetten en als het ware daar tot leven te wekken. Met SpangaS boekten we hier voor de doelgroep jeugd al eerder grote successen mee en we wilden bekijken of een oudere doelgroep hier ook behoefte aan had. We gaven de karakters accounts op verschillende sociale media netwerken en vanuit de karakters plaatsten we posts en interacteerden we op deze netwerken. Dat bleek erg succesvol.

Daarom hebben we bij het tweede seizoen samen met de televisieafdeling, de NPO en Elastique gekeken hoe we dat succes konden uitbreiden. Toen is het idee ontstaan voor de telefoon van Jonathan. Hier werden we allemaal direct enthousiast van, omdat het grote mogelijkheden bood voor transmedia storytelling en omdat het op deze manier doorzetten van verhaallijnen van televisie naar een app in Nederland nog niet eerder gedaan is.”

Hoe werkt het?

“De gebruiker downloadt de applicatie op zijn iPhone, Android of via een desktop applicatie op de computer. De applicatie opent met het beginscherm van de telefoon. Vanuit dit beginscherm krijgt de gebruiker toegang tot alle communicatie in de telefoon van Jonathan: zijn voicemails, contacten, smsjes, kalender, inbox, memo’s en browsergeschiedenis. Bij het downloaden van de applicatie kan de gebruiker kiezen of hij push notificaties wil ontvangen. Als hiervoor wordt gekozen dan krijgt de gebruiker real time een pushbericht wanneer Jonathan een nieuwe voicemail of sms krijgt. Om de gebruikers niet te spammen hebben we ervoor gekozen alleen bij voicemails en mails pushberichten uit te zenden.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De applicatie is erg populair. In totaal zijn er inmiddels 60.000 unieke gebruikers. Deze gebruikers genereren elke dag ruim 30.000 bezoeken. Er is dus een zeer actieve groep die de app dagelijks meerdere malen opent en haar ervaringen deelt op het forum op de site van In Therapie. De gebruikers leven erg mee met de verhaallijnen in de applicatie waarmee het karakter van Jonathan Franke echt tot leven komt. En daarmee zijn we in onze inhoudelijke doelstelling geslaagd.

Daarnaast hebben we van de downloadcijfers geleerd dat als er inhoudelijk echt een toegevoegde waarde gegeven kan worden aan transmedia storytelling, dit bij een grote groep gebruikers populair is. Opmerkelijk is overigens dat de iPhone gebruikers veel actiever zijn dan de Android gebruikers. Zowel in downloadcijfers als in dagelijks gebruik, terwijl Android marktleider is op het gebied van smartphonegebruik.”

Wie is er betrokken?

“De applicatie is ontwikkeld door de NCRV in samenwerking met de NPO Innovatie en Elastique. Daarnaast heeft Esther Wouda, de scripteditor van het televisieprogramma, de verhaallijnen geschreven voor de applicatie. Deze worden dagelijks aangevuld door de internetredactie van de NCRV. Doordat dezelfde scripteditor van het televisieprogramma aan de verhaallijnen in de applicatie heeft geschreven is er een echte inhoudelijke toegevoegde waarde gevonden voor de applicatie.”