Afternote: Leg je wensen voor na de dood vast
Op Afternote kun je kosteloos je laatste wensen vastleggen, persoonlijke boodschappen achterlaten voor dierbaren en een digitaal overzicht van je leven maken. Bianca de Witte en Tamar Goudsmit, oprichters van de website, vertellen over het initiatief.
Wat is het?
"Afternote wil mensen wereldwijd inspireren om bewust stil te staan bij het leven en de dood en daarover digitaal vast te leggen wat belangrijk voor ze is. Gebruikers hebben de zekerheid dat hun informatie veilig bewaard wordt en dat zij hun gegevens altijd kunnen aanpassen. Mocht een gebruiker komen te overlijden, dan kan deze informatie aan nabestaanden worden overgedragen en houvast bieden bij het nemen van beslissingen.
Met een Afternote-account kunnen gebruikers laatste wensen kenbaar maken die betrekking hebben op de uitvaart, wat er met social media accounts moet gebeuren of bijvoorbeeld aan wie de zorg van een huisdier overdragen moet worden. Het is ook mogelijk om persoonlijke boodschappen op te stellen en te bewaren voor dierbaren, die verzonden worden nadat de gebruiker is overleden.
Per levensjaar kunnen gebruikers met behulp van foto's en berichten, mooie en belangrijke gebeurtenissen toevoegen aan hun persoonlijke Timeline. Zo creëren zij een digitaal album van hun leven wat waardevol is voor hen zelf maar ook voor dierbaren, mochten zij komen te overlijden. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om een Bucket List aan te maken zodat zij alles kunnen vastleggen wat zij nog willen zien, doen en beleven en geïnspireerd worden om deze dingen ook daadwerkelijk te gaan ondernemen."
Waarom dit initiatief?
"Afternote is geboren vanuit de gedachte dat het einde soms heel onverwacht komt en nabestaanden vaak niet weten hoe iemand afscheid had willen nemen. Het is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt en waar mensen vaak te laat bij stilstaan.
Het is uniek en vernieuwend omdat Afternote zich richt op het leven én de dood. Het is een online dienst die kosteloos wordt aangeboden. Afternote heeft geen commercieel belang en gebruikers kunnen hun account altijd opzeggen. Door de eigentijdse en toegankelijke uitstraling hopen we wereldwijd een grote doelgroep aan te spreken."
Hoe werkt het?
"Het werkt eenvoudig, gebruikers maken een account aan en koppelen hier één tot drie vertrouwenspersonen aan, zogenaamde ‘trustees’. Trustees zijn de enige personen die toegang krijgen tot het account van de gebruiker, nadat deze overleden is. Zij zien erop toe dat de laatste wensen van de gebruiker zo goed mogelijk worden vervuld en andere nabestaanden hierover worden geïnformeerd.
Bij het accepteren van de trustee uitnodiging is het de bedoeling dat een trustee zelf ook een Afternote account aanmaakt. Mocht de gebruiker overlijden dan start één van de trustees via het eigen account het ontgrendelproces, om zo toegang te krijgen tot de gegevens van de gebruiker. Nadat de ontgrendeling is gestart, ontvangen alle trustees inclusief de gebruiker, hierover bericht. Wanneer de ontgrendeling onrechtmatig blijkt te zijn, kan zowel de gebruiker als een trustee, het verzoek stopzetten.
Zonder tegenbericht hebben alle trustees na 8 uur toegang tot het account van de overledene. Naast het uitvoeren van de laatste wensen kunnen zij er ook voor zorgen dat de persoonlijke boodschappen van de gebruiker aan dierbaren worden verzonden. Doen zij dit niet, dan worden deze berichten automatisch een week na het overlijden verzonden. Trustees hebben geen inzage in deze berichten en kunnen ook niet zien wie de ontvangers zijn.
Momenteel zijn de wensen die door gebruikers worden vastgelegd in Afternote bedoeld als richtlijn voor nabestaanden. Dat neemt niet weg dat ze een goede basis vormen voor het opstellen van een testament of codicil. Testamentair gezien zijn deze wensen dus (nog) niet notarieel bindend."
https://vimeo.com/69846002
Wat zijn de belangrijkste facts?
"In juli 2013 is de website live gegaan. Sinds september zijn we druk bezig om Afternote, goed en herkenbaar in de markt te zetten, zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk. Aan het eind van dit jaar verwachten wij de eerste resultaten te kunnen evalueren.
Afternote is niet uit commercieel oogpunt opgericht, maar vanuit een persoonlijke behoefte. De website is kosteloos en toegankelijk voor iedereen. Met de ervaringen en feedback van gebruikers willen we graag ontdekken wat mensen belangrijk vinden op dit gebied, zodat de website op basis daarvan verder uitgebreid kan worden."
Wie is er bij betrokken?
"Afternote is opgericht door ons, Bianca de Witte en Tamar Goudsmit, twee Nederlandse onderneemsters die met behulp van verschillende partijen uit binnen- en buitenland de website hebben ontwikkeld."