Internet of Things: waarom ook jouw bedrijf een strategie nodig heeft
Het Internet of Things (IoT) is nog jong en lijkt momenteel vooral op een speeltuin voor gadgetliefhebbers en technologiebedrijven. Toch is deze ontwikkeling veel groter dan menigeen zich kan voorstellen. Het is goed mogelijk dat over tien jaar een bedrijf zonder IoT-strategie wordt vergeleken met een bedrijf zonder website nu.
Een IoT-strategie is bittere noodzaak
Er zijn ongetwijfeld bedrijven die zelf nooit een inhoudelijk bijdrage zullen leveren aan het Internet of Things en er geen producten of diensten voor zullen ontwikkelen. Maar één ding is zeker: elk bedrijf zal vroeger of later gebruik gaan maken van de informatie die er via het Internet of Things beschikbaar komt.
De reden is eenvoudig. Allerlei sensoren en apparaten kunnen continu en onvermoeibaar informatie over bedrijfsprocessen en -middelen verzamelen, waarmee bedrijven hun dienstverlening kunnen verbeteren. Een IoT-strategie is daarom geen keuze, op termijn is het voor elk bedrijf zelfs bittere noodzaak.
Intelligentie in alles
Het idee achter het Internet of Things is niet nieuw. Er werd 20 jaar geleden al over gesproken, maar dan onder de term ‘ubiquitous computing‘. De prijs van technologie is de afgelopen jaren zoveel gedaald, dat dit idee nu realiteit aan het worden is. Steeds meer apparaten zijn voorzien van software, sensoren en een netwerkverbinding.
Sensoren in de logistiek
In de logistiek zijn hiervan de meest toegankelijke voorbeelden te zien. Pakketten en goederen worden door sensoren in magazijnen en vrachtwagens van begin tot eind gevolgd en bijgehouden in centrale logistieke systemen. Er zijn dus geen papieren paklijsten meer nodig of handmatig werk om de overdracht te registreren. Alles gaat automatisch en informatie is altijd direct digitaal beschikbaar. Met al die gegevens kunnen de processen continu bijgestuurd worden, zodat het vervoer op de meest kostenefficiënte manier gebeurt.
Sensoren in alles
Maar zoals de term ‘ubiquitous’ al zegt, zullen die sensoren uiteindelijk in alle aspecten van ons leven een rol gaan spelen, ook buiten de logistiek. Denk aan de zorg, waar wearables de gezondheidstoestand van mensen gaan meten. De energiemarkt, die steeds meer gebruik maakt van op afstand uitleesbare energiemeters en de maakindustrie die steeds meer bedrijfsprocessen met genetwerkte machines automatiseert.
Welke impact gaat het Internet of Things hebben op jouw markt en jouw bedrijfsmodel? Geen idee? Dat is nu precies de reden om te gaan werken aan je eigen IoT-strategie.
Ontbrekende schakels
Een van de meest genoemde voorbeelden van bedrijven die bestaande markten ontwrichten, is het taxibedrijf Uber. Het lijkt zo simpel, een mobiele app die de ouderwetse taxicentrale totaal buiten spel zet. Dit inzicht hebben we echter pas in de loop der jaren ontwikkeld. Eerst moest het internet zich ontwikkelen tot een actuele en alomvertegenwoordigde bron van informatie.
Daarna volgde de snelle ontwikkeling van de smartphone en mobiel internet, waardoor mobiele apps steeds gangbaarder werden. Doordat deze technologieën steeds meer met elkaar vergroeid zijn, zien we inmiddels de vele nieuwe mogelijkheden die ze samen kunnen bieden.
Zo worden er momenteel allerlei bedrijfsmodellen op zijn kop gezet door een combinatie van technologie, creativiteit en innovatie. Het Internet of Things zal hoogstwaarschijnlijk eenzelfde impact op bedrijven hebben. Het wachten is alleen nog op een paar ontbrekende technologische schakels.
Alles is ‘connected’
Naast het feit dat het IoT draait om sensoren, is het belangrijkste element natuurlijk het feit dat al deze apparaten via het internet met elkaar kunnen praten. Men verwacht dat er in 2020 zo’n 50 miljard apparaten op aarde via het internet verbonden zullen zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden in theorie eindeloos, maar het ontbreekt in veel gevallen nog aan logische interface.
Enablers
In een uitgebreid artikel legt Frank Burkitt uit hoe je een bedrijfsstrategie voor het IoT kunt ontwikkelen. Je begint volgens hem met het bepalen van je rol. De belangrijkste spelers in het IoT zijn de ‘enablers’, de ‘engagers’ en de ‘enhancers’. De eerste groep – de enablers – bestaat uit bedrijven die de technologie en infrastructuur voor het IoT ontwikkelen. Dit kan in principe van alles zijn, van netwerkservices tot chips en track & trace-sensoren.
Engagers
De ‘engagers’ zijn de bedrijven die de diensten ontwikkelen en leveren waarmee deze apparaten op een waardevolle manier met elkaar kunnen samenwerken en door klanten en consumenten gebruikt kunnen worden. Dit kunnen allerlei fabrikanten van apparatuur en bijvoorbeeld auto’s zijn, maar ook verzekeraars en retailers.
Enhancers
De ‘enhancers‘ ten slotte, zijn de bedrijven die unieke diensten ontwikkelen voor het Internet of Things, op basis van bestaande technologie. Deze partijen beginnen pas net zichtbaar te worden in de markt. Je kunt hierbij denken aan verzekeraars die health-wearables als de Fitbit integreren in hun diensten, waardoor klanten bijvoorbeeld korting kunnen krijgen op hun verzekering als ze een gezonde levensstijl hebben.
Marktstandaarden zullen snel komen
Geen van deze spelers in het Internet of Things hebben tot dusver echter marktstandaarden of een ‘killer app’ voor het IoT opgeleverd. Toch is de verwachting dat dit moment snel gaat komen. Bedrijven doen er daarom verstandig aan om nu al te gaan kijken welke waarde het IoT in de nabije toekomst kan hebben voor de organisatie.
Hoe nu verder?
Momenteel is de belangrijkste meerwaarde van het IoT voor de meeste bedrijven dat zij meer inzicht krijgen in eigen bedrijfsprocessen en dienstverlening. Bedenk welke sensoren van toepassing zijn op jouw organisatie en welke impact het zou hebben om (wellicht zelfs met minder medewerkers) altijd live inzicht te hebben in de status of locatie van bedrijfsmiddelen.
Maar de ontwikkelingen gaan hard. Technologieën als wearables en home automation zorgen ervoor dat bedrijven hun klanten steeds beter kunnen leren kennen en allerlei digitale diensten voor hen kunnen ontwikkelen. Niet voor niets werd Apple Watch geïntroduceerd in combinatie met het Apple HeathKit platform, en niet voor niets kocht Google in 2014 voor 3,2 miljard dollar de intelligente Nest-thermostaat.
Om een goede strategie te ontwikkelen voor het Internet of Things moet je vooral alert zijn op de ontwikkelingen in de markt. Kijk met een creatieve blik naar nieuwe ‘connected devices’ en diensten, hoe deze gecombineerd kunnen worden en welke waarde ze zouden hebben voor jouw business. Het gouden idee kan uiteindelijk net zo simpel zijn als het bedenken van een taxi-app.
Illustraties met dank aan Fotolia.