Facebook adverteren: 10 tips & tricks
Facebook adverteren is bezig met een enorme opmars. Alleen al in Nederland heeft Facebook bijna 6 miljoen gebruikers.* En zij brengen maar liefst 15% van de tijd die ze aan internet besteden door op Facebook.** De unieke mogelijkheid om advertenties te vertonen aan mensen met hele specifieke interesses, maakt Facebook adverteren enorm krachtig. In dit artikel 10 tips voor het opzetten van succesvolle Facebook campagnes.
1. Cluster campagnes per interessegroep
Een goede structuur van je Facebook advertentie account is erg belangrijk, want voordat je het weet, is het een grote chaos. En dat belemmert het succes van je Facebook campagnes. In één oogopslag moet je kunnen zien welke interessegroepen je allemaal gebruikt, wat ze kosten en wat het oplevert. Een goede manier om je campagnes onder te verdelen, is door verschillende interesses te clusteren tot één hoofdinteresse en je campagnes ook op die manier te benoemen. Je richt je dan met elke campagne op één cluster met gerelateerde interesses. Daarnaast is het handig om in je campagnenaam op te nemen of de klikken op je advertenties intern (op Facebook) of extern (eigen site) landen. Tot slot is het aan te bevelen om je campagnes te nummeren. Zo kun je campagnes die bij elkaar horen gemakkelijk groeperen.
Een voorbeeld hoe je campagnes kunt benoemen: 1.0 campagnenaam: Productnaam – Extern – Interesse cluster X
2. Meerdere advertenties per campagne
Het is erg belangrijk om met meerdere advertenties te experimenteren. Twee à drie advertenties per campagne is een goed uitgangspunt. Zodoende kun je testen welke advertentievariant het beste scoort. Kijk daarbij vooral naar de CTR en de conversie. Klikken op advertenties met een hoge CTR zijn over het algemeen relevanter voor je doelgroep en uiteindelijk goedkoper. En dat advertenties conversies (lead, verkoop, etc.) moeten opleveren is natuurlijk logisch. Wel zul je daarvoor een andere tool moeten gebruiken, want met je Facebook advertentie account kun je geen conversies meten (behalve likes). In tip 9 en 10 lees je daar meer over.
3. Het draait allemaal om het plaatje
Een goede vuistregel is dat een klik op een Facebook advertentie voor 70% afhangt van het plaatje, 20% van de titel en 10% van de tekst. Het is daarom van groot belang om veel verschillende plaatjes te testen. Ook zijn gebruikers van Facebook vaak snel uitgekeken op een advertentie. Je ziet dat aan een oplopende frequentie (hoe vaak iemand de advertentie gemiddeld heeft gezien), een dalende CTR en een oplopende CPC. Als dat het geval is, wordt het tijd voor een nieuwe afbeelding in je advertentie. Dat kan soms al na een week zijn. Het is dus verstandig om vooraf veel verschillende plaatjes te maken voor je campagnes.
4. Voeg sociale context toe
Mond-tot-mondreclame werkt vaak erg goed. En zo gaat het eigenlijk ook op Facebook. Zorg ervoor dat je advertenties sociale context hebben. Advertenties met daaronder de ‘aanbevelingen’ van vrienden werken nu eenmaal beter. Om dit in te kunnen stellen, moet je al je landingspagina’s opgeven op de ‘info’ tab van je Facebookpagina (geef de exacte urls van je landingspagina’s op om dit goed werkend te krijgen). Vervolgens kun je bij elke advertentie in je Facebook advertentie account aangeven dat deze de ‘likes’ van vrienden moet weergeven.
5. Target vrienden van fans
Er bestaat een grote kans dat jouw vrienden dezelfde interesses delen. Het targeten van de vrienden van de fans van jouw Facebook pagina is een unieke mogelijkheid van Facebook adverteren. Het vergroot je bereik, maar je behoudt een goede targeting. Een belangrijke kanttekening is dat advertenties die vrienden van fans targeten, moeten landen op een Facebook tab. Zorg dat je hier goede faciliteiten voor hebt.
6. Brede categorieën
Sinds kort is het mogelijk om met Facebook advertenties brede categorieën te targeten. Facebook heeft hierin hele interessante (interesse)groepen gedefinieerd, zoals babyboomers, ouders met kinderen in een bepaalde leeftijd, stelletjes die net getrouwd zijn, etc. De omvang van deze brede categorieën is in Nederland nog niet zo groot, maar dat zal ongetwijfeld gaan veranderen. Brede categorieën kunnen ook gecombineerd worden met specifieke interesses. En dat maakt het nog interessanter!
7. Gebruik de Power Editor
De Power Editor is eigenlijk onmisbaar bij het opzetten en onderhouden van grote Facebook campagnes. De Power Editor is te vergelijken met de AdWords Editor van Google en maakt het mogelijk om snel veel verschillende Facebook campagnes en advertenties te maken. Helaas stelt Facebook de Power Editor nog niet aan iedereen beschikbaar. Maar als je een grote adverteerder bent, krijg je toegang tot deze Power Editor. En dan is het zeker aan te bevelen deze intensief te gaan gebruiken. Het bespaart veel tijd en maakt het beheer een stuk eenvoudiger.
8. Vergroot je community
Het vergroten van je Facebook community draagt indirect bij aan het succes van je Facebook campagnes. Hoe groter je community, hoe meer mensen je ook gericht kunt targeten met advertenties voor concrete producten en diensten. Vooral het vrij nieuwe advertentieformaat ‘sponsored stories‘ is erg effectief in het vergroten van je community. Maar voor het uitbreiden van het aantal volgers kun je natuurlijk ook Facebook like-buttons meer gaan integreren in je bestaande online kanalen. En dat scheelt alleen maar in advertentiekosten!
9. Label je advertentie urls
Je kunt in een Facebook advertentie account geen conversies meten (behalve likes). Het is daarom belangrijk om de links die je aan advertenties koppelt goed te labelen, zodat je in Google Analytics kunt meten welke advertenties en interesses het meeste opleveren. De Google URL Builder helpt hierbij. Een goede manier van het labelen van je links zou de volgende kunnen zijn:
- Campagne bron: Facebook
- Campagnemedium: Productnaam (interesse – omschrijving advertentie)
- Campagnenaam: Productnaam
De link die de Google URL Builder volgens genereert, ziet er dan als volgt uit: http:/www.frankwatching.com/?utm_source=Facebook&utm_medium=Productnaam%2B(interesse%2B-%2Bomschrijving%2Badvertentie)&utm_campaign=Productnaam
Een link zoals hierboven wordt in Google Analytics onder de Verkeersbronnen als volgt gerapporteerd: Facebook / Productnaam (interesse – omschrijving advertentie)
10. Facebook rapport in Google Analytics
Om het effect van Facebook campagnes goed te analyseren, kun je in Google Analytics een aangepast rapport maken waarin je de Facebook campagnes uitzet tegen o.a. bezoeken, bouncepercentages en conversies. Zo kun je snel analyseren welke advertenties wel en niet goed werken. Op basis daarvan kun je besluiten om meer in te gaan zetten op bepaalde campagnes en advertenties. Of juist andere campagnes en advertenties te gaan onderbreken.
Facebook adverteren zal niet stilstaan de komende tijd. Er worden tal van vernieuwingen verwacht in advertentieformaten (mobiel), targeting, Facebook tabs en de opzet van Facebook pagina’s (hier meer over de belangrijkste wijzigingen in de Facebook Timeline en hier meer over de nieuwe advertentieformaten). Met de bovenstaande tips maak je in ieder geval een goede start. Veel succes!