5 tips voor een succesvolle online strategie in de relatiegeschenkenbranche
Het aantal ‘zolderkamer’ webwinkels schiet als paddenstoelen uit de grond. Het aanbod van deze webwinkels wordt verkocht onder het mum van relatiegeschenken en premiums. De online concurrentie neemt toe en dat is te merken aan de zoekresultaten van Google. Ben je actief in de e-commerce? Deze tips mag je niet missen!
‘Outsourcen’ vs ‘inhouse SEO’ in een overvolle markt
Typ eens het woord ‘relatiegeschenken’ in en je ziet dat iedere website aan het strijden is voor een toppositie. Grote webwinkels hebben het zwaar, want zelfs de ‘zolderkamer’webwinkels hebben de beschikking over Google Adwords en schromen niet om geld uit te geven aan betaalde advertenties. De grote webwinkels outsourcen de zoekmachine optimalisatie (SEO) activiteiten, terwijl de midden- en kleine webwinkels elkaar beconcurreren met lage prijzen. Tel daarbij op dat de aangeboden relatiegeschenken over het algemeen van dezelfde leveranciers komen: de relatiegeschenkenbranche is overvol.
Is SEO belangrijker dan social media?
Veel relatiegeschenkenwebwinkels zien het nut niet in van social media en kiezen voor SEO. Dit terwijl het algemeen bekend is dat social mediasignalen van invloed zijn op de posities in Google. Eind 2010 werd dit bevestigd door Matt Cutts, Head of Google’s Webspam & Search Quality team. Een aantal bekende factoren zijn de hoeveelheid ‘vind ik leuk’, ratio followers en following, aantal retweets, hoeveelheid +1’s, en nog veel meer. Juist in deze competitieve branche is onderscheid erg belangrijk.
Social media worden steeds belangrijker. Google wil die informatie gebruiken om de internetgebruiker nog beter te voorzien van kwalitatieve zoekresultaten, want daar heeft Google baat bij. Slechte resultaten kunnen ervoor zorgen dat internetgebruikers kiezen voor een andere zoekmachine. Dat is één van de vele redenen waarom Google heeft besloten een eigen sociaal netwerk te starten. Zo is zij niet meer afhankelijk van informatie van derden. Social media hebben invloed op het gedrag en het beslissingsproces van de consument. Want zeg nu zelf: als je op zoek bent naar ideeën voor leuke premiums of promotionele artikelen, dan vraag je het toch eerst in jouw directe omgeving? Hieronder volgen 5 tips die ervoor zorgen dat jouw webwinkel slaagt op het internet.
Tip 1: wees onderscheidend en word geen eenheidsworst
Het is een trend om de prijzen van verschillende relatiegeschenken webwinkels met elkaar te vergelijken. Tien jaar geleden bezochten internetgebruikers één of twee websites en daaruit maakten zij een keuze. Een onderscheidende internetstrategie is dus van groot belang voor de diverse aanbieders. Met de opkomst van social media is de strijd om het aantrekken van nieuwe klanten nog heviger geworden. In het kader van ‘iets doen is beter dan niks doen’ hebben ruim 7 webwinkels uit de top 10 van de relatiegeschenken branche een Facebookpagina. De meeste webwinkels koppelen hun Twitterfeed aan hun Facebookpagina. Deze fout wordt vaak gemaakt. Facebook is veel persoonlijker dan Twitter. De mensen die lid worden van een relatiegeschenken pagina verwachten een andere ‘approach’ dan de volgers op Twitter. Van de top 10 hebben 8 webwinkels een Twitteraccount, maar er zijn maar 2 webwinkels dagelijks actief. Kansen zat!
Tip 2: persoonlijk contact is doorslaggevend tijdens beslissingsproces
De persoonlijke band met de klant wordt steeds belangrijker. Het behouden van bestaande klanten is vele malen goedkoper dan het zoeken naar nieuwe klanten. Zoek op Twitter de dialoog met de doelgroep en probeer die te voorzien in zijn behoeften aan informatie. Maak gebruik van Hootsuite of Tweetdeck en stel trackers in op belangrijke zoekwoorden, bijvoorbeeld #relatiegeschenken of #promotie, zodat je als bedrijf snel kan reageren op de behoeften van prospects. Voor aanbieders van premium- en relatiegeschenken loont het om het adres en het telefoonnummer te vermelden. Schrijf een bio die de doelgroep aanspreekt, bijvoorbeeld door beknopt antwoord te geven op veel voorkomende vragen.
Tip 3: segmenteer de doelgroep in verwachtingen en behoeften
85% van de relatiegeschenken worden besteld door vrouwen. Segmenteer deze doelgroep en voeg ze toe op Twitter. Doe onderzoek naar de doelgroep en bepaal aan de hand van dit onderzoek op welke manier je ze kan bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de schrijfstijl en het tijdstip van communicatie. Als de doelgroep nog niet om 9 uur ’s ochtends actief is op Twitter heeft het geen zin om op dat tijdstip actief berichten te ‘posten’. Zo kan je ervoor kiezen om in de middag belangrijke informatie te verspreiden. Bouw zo snel mogelijk een (persoonlijke) band op met de doelgroep, zodat zij niet bij de concurrent gaat winkelen, maar bij jouw webwinkel! Vrouwen bevinden zich steeds vaker op blogs of bloggen zelf. Huur bloggers in of neem contact op met populaire blogs. Vraag of zij een artikel willen schrijven over jouw webwinkel of aanbod aan relatiegeschenken. Dit is goed voor zoekmachineoptimalisatie en ‘corporate branding’.
Tip 4: onderzoeken zijn beter dan aanbiedingen
Communiceer niet alleen informatie over aanbiedingen en prijzen van relatiegeschenken, maar ook interessante achtergrondinformatie en trends. Voor een relatiegeschenken aanbieder is het onderzoek van belangenorganisatie PPAI, Promotional Products Association International, interessant om te publiceren. Uit dit onderzoek is gebleken dat een relatiegeschenk het bewustzijn dieper penetreert dan een radioreclame. In andere woorden, de boodschap van een relatiegeschenk wordt langer onthouden dan de boodschap van een radioreclame.
Tip 5: Groei uit tot een autoriteit!
Door de doelgroep te voorzien van specifieke informatie, kun je als bedrijf uitgroeien tot een autoriteit in jouw branche. Veel bedrijven maken de fout door te kiezen voor eenzijdige communicatie. De doelgroep zit hier niet op te wachten. Schroom niet om artikelen of opvattingen van concurrenten te publiceren, bijvoorbeeld door te retweeten of te vermelden op jouw Facebookpagina. De internetgebruiker bezoekt meerdere webwinkels/websites voor zij een aankoop doet. Het bereiken van de klant is het belangrijkste. Dat doe je ook met informatie van derden. Social media heeft een directe invloed op het sitebezoek. Tevens vergroot je op deze manier je netwerk.
Conclusie: combineer social media met SEO!
Het aantal links naar een website/webwinkel is een belangrijke factor voor het behalen van een hoge positie in Google. Er geruchten dat Google geen links indexeert vanuit social media, maar dat is lariekoek. Via Google Webmaster Tools kun je de webwinkel aanmelden. Zo zal je zien dat Google links vanuit social media wel degelijk indexeert. Dit heeft op de korte termijn invloed op het sitebezoek van de website, omdat mensen de informatie vanuit de social media kanalen zullen lezen. Op de lange termijn zal dit de waarde van de website versterken, waardoor de website een betere positie krijgt in de ranglijst van Google. Ook dit zal resulteren in meer sitebezoek. Een hogere positie betekent meer bezoekers en dus meer prospects. Social signals worden steeds belangrijker!