How to: rich snippets voor je website
Met enige jaloezie zag ik dat sommige sites mooie rich snippets hadden. Waarom had ik dat niet voor de recepten op mijn website over kruisbessen? Of voor al mijn andere sites over lekkere groente en fruitsoorten? Om een duidelijk praktijkvoorbeeld te geven, zal ik in deze ‘How to’ mijn site over kruisbessen als voorbeeld nemen.
Wat zijn in godsnaam rich snippets? Kort gezegd: het zijn verrijkte zoekresultaten met bijvoorbeeld een afbeelding, beoordeling, prijs, data etc. Hierdoor vallen ze veel meer op in een verder kale lijst met zoekresultaten die de Google resultaatpagina soms nog steeds is. Rich snippets is dus een goede mogelijkheid om structureel meer bezoek naar je site te krijgen. Lees hierover ook zeker eens het goede artikel van Ramon Eijkemans: 4 lessen die SEO’s kunnen leren van rich snippets.
Wat uitzoekwerk leerde mij dat je rich snippets kunt krijgen door de volgende stappen te zetten:
- Controleer of rich snippets beschikbaar zijn voor de onderwerpen op jouw site
- Kies een standaard voor gestructureerde data (update: Kies voor Microdata)
- Pas je HTML aan
- Voeg de ontbrekende content toe
- Test of het allemaal werkt
- Meld bij Google dat je rich snippets wil voor je site
- Wachten, hopen en bidden
1. Rich snippets zijn beschikbaar voor:
- Recensies – denk aan 5-sterren bij een restaurant of een game
- Personen – een foto met je naam, functietitel en een samenvatting van je werk
- Evenementen – bijvoorbeeld tourdata van je favoriete band
- Producten – productnaam, prijs en of het in voorraad is
- Recepten – afbeelding, omschrijving, beoordeling en kooktijden
Update: Sinds 2 juni 2011 is er met de komst van Schema.org ondersteuning van Rich Snippets door Google, Yahoo en Bing. Ze ondersteunen nu meer dan 100 verschillende typen gestructureerde data! Voorbeelden van nieuwe zaken die ze ondersteunen zijn: Book, AudioObject en Organization.
Bekijk of dit op jouw site van toepassing is. Op mijn sites staan recepten met kruisbessen, dus het moet kunnen.
2. Kies een standaard voor gestructureerde data
Rich snippets gaan uit van gestructureerde data, die je in de broncode van je site kunt plaatsen. De door Google ondersteunde formaten zijn:
- Microdata
- Microformats
- RDFa
Belangrijk is dat met de komst van Schema.org de 3 partijen hebben gekozen voor de datastandaard Microdata en dus niet voor het door mij gebruikte Microformats. Microformats blijven wel ondersteund door Google. Als je dus Rich Snippets voor je site wilt hebben moet je nu gewoon kiezen voor Microdata als standaard.
3. Pas je HTML aan
Mijn sites zijn gemaakt in WordPress. De mensen van webbureau Eend hadden al wat microformats in de HTML opgenomen, voordat bekend werd dat Google er iets mee zou gaan doen.
Wel moesten mijn sites voldoen aan het minimum aantal microformats voor recepten, dus heb ik kook- en bereidingstijd toegevoegd. Best nog een aardige klus, maar het resultaat is super. Ik geef meer informatie aan de bezoeker van de site, en Google kan er iets mee. 2 vliegen in 1 klap.
Update: om nu Rich Snippets voor Recepten te krijgen kies je dus voor het formaat microdata voor recepten.
4. Voeg de ontbrekende content toe
Om rich snippets te krijgen voor recepten, moet behalve de naam van het gerecht ook tenminste 2 van de onderstaande elementen in de HTML terug te vinden zijn:
- photo
- prepTime
- cookTime
- totalTime
- ingredient
- calories
- review
Ieder gerecht had al een naam, foto en ingrediënten. Omdat voorbereidingstijd en kooktijd handige aanvullingen zijn, is dat ook toegevoegd. Makkelijk gezegd, maar ik moest wel even al mijn recepten door om alle voorbereidings- en kooktijden toe te voegen. In de resultaatpagina van de zoekmachine staat overigens deze tijd opgeteld tot een totaaltijd.
5. Test of het allemaal werkt
Google heeft een rich snippets testing tool. Als je daar je URL van een kruisbessenrecept in plakt, zie je of het allemaal in orde is of niet.
En…hij doet het!
6. Meld bij Google dat je rich snippets voor je site wilt
Bij Google kun je melden dat je graag rich snippets voor je site wilt hebben. Behalve wat persoonsgegevens moet je aangeven welk type gestructureerde data beschikbaar is. In mijn geval zijn dat Recipes. Je moet vervolgens maximaal 4 URL’s doorgeven waar deze gestructureerde data te vinden zijn. Verder moet je aanvinken welke standaard je gebruikt hebt. In mijn geval microformats.
Na het verzenden, krijg je een simpel bedankje.
Thank you for telling us about your data! We’re working to make structured data easier to find in Google search, and we’ll contact you if we have additional questions.
Zoals dat bij Google gebruikelijk is, heb je geen idee wat er nu gaat gebeuren.
7. Wachten, hopen en bidden
Eind januari heb ik bij Google aangegeven dat ik voor mijn sites over kweepeer, kruisbessen, vijgen, snijbiet en cranberries rich snippets wilde hebben. Maandenlang gebeurde er niets. Eind mei waren ze er ineens. HOERA!
4 maanden later dus, maar het ziet er prachtig uit. Het zal vast helpen om meer bezoekers naar mijn sites te brengen. Vanwege de grote seizoensinvloeden is moeilijk aan te wijzen hoeveel extra dit er zullen zijn.
Heb jij nog tips en trucs voor rich snippets? Laat het zeker even weten in de reacties.