Social media over de grens: Noorwegen
In ons eigen landje weten we elkaar allemaal online te treffen via de bekende kanalen. Zakelijke afspraken maken we via LinkedIn en jongeren treffen elkaar op Hyves. Maar hoe is dat eigenlijk buiten onze landsgrenzen? Ditmaal een kijkje in het Scandinavische Noorwegen.
Internetgebruik
De Noren gebruiken het internet gemiddeld zo’n 106 minuten per dag. 95% van de Noorse populatie is online te vinden (4,431,100 gebruikers tegenover 4,676,305 van de populatie). Hiermee behoort de internetpopulatie in Noorwegen tot de top van de wereld. 96% van de Noren hebben een mobiele telefoon. 11% hiervan gebruikt internet op zijn/haar mobiel.
Het hoge gebruik van internet is mede te danken aan de Noorse overheid. Deze experimenteert veel met online. Zo wordt er geëxperimenteerd met online stemmen en zijn er blogs voor discussie en debat.
Sociale netwerken
34% van de Noren heeft een profiel op een online sociaal netwerk. Facebook is veruit het populairst. Nettby was tweede sociaal netwerk van Noorwegen. Voor de zakelijke markt is LinkedIn het grootst.
Net als in de meeste Europese landen is Facebook het meest gebruikte sociaal netwerk online. De helft van de internetpopulatie in Noorwegen maakt er gebruik van. Meer dan 2 400.000 Noren telt Facebook nu. Dit aantal is ruim 1% van het aantal leden wereldwijd.
De grootste groep (30%) op Facebook bevindt zich tussen de 18 en de 24 jaar. Deze groep wordt gevolgd door 25 tot 34 jaar (25%) en 35 tot 44 jaar (16%).
De populairste merken op Facebook met een eigen pagina zijn Fanta, Pepsi en Ving (reisorganisatie). Ook Ikea vinden we terug in de top 5.
Fanta Strawberry til Norge! | 95 349 fans |
Pepsi Blue til Norge! | 89 945 fans |
Ving Norge AS | 87 400 fans |
Norsk Luftambulanse | 70 218 fans |
IKEA Norge | 50 609 fans |
Nettby
Nettby was een paar jaar de grootste concurrent van Facebook in Noorwegen. Het netwerk kende op zijn hoogtepunt zo’n 800.000 leden. In 2008 zaten 4 van de 10 jongeren uit Noorwegen op Nettby. Kortgeleden, op 19 december 2010, stopte het netwerk. De welkomstpagina van de site kopt nu: “De winnaar is Facebook”. Het heeft naar eigen zeggen niet kunnen ‘opboksen’ tegen het groeiende succes van Facebook.
Biip
Biip is nu het tweede grootste netwerk van Noorwegen dat werd opgericht in 2005. Het aantal gebruikers met een profiel is nu meer dan 320.000. Wie het netwerk bezoek ziet al snel dat het voornamelijk gericht is op jongeren. Het netwerk wordt gedomineerd door jongeren onder de 21 jaar. Profielen op de site zijn voor iedereen te bekijken. Op de gebruikers die een profiel hebben kan worden gestemd. Hierdoor ontstaat er een toplist die voornamelijk wordt gedomineerd door meisjes.
Bloggen
Bloggen is in Noorwegen ook een populaire online activiteit. Jongeren onder de 25 jaar zijn het actiefst in bloggen. 37 % van de online populatie leest weblogs van anderen. Twitter zou groeien in populariteit als microblog, maar daar zijn geen concrete statistieken over gevonden.
Case: Norway, Your Way
Hoe krijg je meer toeristen naar Noorwegen? De nieuwe strategie van Visit Norway, de toeristische dienst Noorwegen, is gericht op een persoonlijke relatie tussen Noorwegen en de toeristen. Social media werd ingezet om mensen meer over Noorwegen te laten spreken. De resultaten van deze frisse case zijn in onderstaande video te zien.
Dit artikel maakt deel uit van de serie Sociale media over de grens.