How to

Link building: creativiteit brengt je naar de top!

0

Link building, één van de meest belangrijke aspecten van SEO. Link building is zoveel meer dan dag in dag uit alleen maar (saai!) potentiële link partners verzamelen en aanschrijven. Door creatief om te gaan met linkmanagement bereik je meer in minder tijd. Vandaag delen wij de top van een overvolle bak met manieren om de linkautoriteit van je website te verbreden.

Linkprofiel verbreden

Er zijn oneindig veel link building artikelen waarin de standaarden keer op keer worden geroepen om aan linkpartners te komen:

  • Resultaten binnen Google voor de top zoekwoorden
  • Linkpartnerspagina van concurrenten
  • Complete backlink-profiel van de concurrenten
  • De vermelde sites op startpagina’s
  • Aanmelden bij directories

Uiteraard, dat werkt enorm goed. Maar er komt een punt dat je merkt dat je alle direct gerelateerde websites hebt aangeschreven (en hopelijk voor het grootste deel hebt laten linken). Dan wordt er vaak gestopt met link management omdat ‘er niks meer over is’. Dan wordt het hoog tijd om pagina’s aan te maken die raakvlakken hebben met niche markten/onderwerpen, puur als link magneet en verdeler.

Stel je hebt een spelletjessite. Maak dan een nieuwe categorie aan. Deze keer niet gebaseerd op het zoekvolume, maar op het aantal websites dat deze categorie aan potentiële link partners met zich mee brengt. Deze richt je helemaal in voor dat onderwerp, bijvoorbeeld:

  • Vakantiespelletjes
  • Sinterklaasspelletjes
  • Fashion-spelletjes

Je kunt jezelf wel voorstellen hoeveel extra linkpartners dit met zich meebrengt in grote niches als bovengenoemde. Door de nieuwe pagina’s (SEO) technisch zo in te delen dat de waarde via de juiste anchor teksten verdeeld wordt onder de pagina’s waar het zoekvolume wel ligt, krijg je een enorme boost in waarde en dus uiteindelijk posities. Dit is mogelijk voor vrijwel alle markten. Met een beetje creativiteit kun je vandaag nog een hoop extra webmasters verblijden met een linkverzoek!

Eén webmaster = meerdere domeinen

Als SEO consultant zie ik veel linkbrieven voorbij komen met het verzoek om een link te plaatsen voor zijn of haar website. En altijd wordt er maar om één link gevraagd van alleen dat domein dat ze gevonden hebben.

Vaak kun je er vanuit gaan dat een webmaster meerdere domeinen heeft, vaak nog in dezelfde markt ook. En als een webmaster op één site een link wilt plaatsen, dan staat de webmaster vaak ook open voor het linken vanaf alle gerelateerde domeinnamen. Door te vragen naar alle domeinen die de webmaster beheert, wordt het aantal gelegde links per periode vaak vertienvoudigd (gebruik wel verschillende ankerteksten en als het kan ACB linken).

Vaak lees je artikelen over een natuurlijk linkprofiel van een website, daarmee dus ook het aantal links vanuit één IP adres. Vaak staan alle domeinen van een webmaster op dezelfde server en dus IP-adres. Daarom is het ook verstandig om dit soort Multi Links pas te verzoeken wanneer jouw website een sterk backlink-profiel heeft opgebouwd met link building.

Natuurlijk blijven de meningen verdeeld over het onnatuurlijk maken van je backlink-profiel door dit soort Multi Links vanuit één IP adres. Ik kan me echter niet voorstellen dat dit nadelig kan zijn voor een website met een sterk backlink-profiel. Het is een vrij logische gedachte dat een webmaster een link plaatst omdat hij of zij het een onwijs goede site vindt (zeker volgens Google), en dus de link gelijk op alle sites plaatst.

Een simpele IP check voor alle domeinnamen op één IP-adres toont vaak alle sites van een webmaster. Dit zorgt voor wat meer onderbouwing in je eerste mail: “Ik zag dat je deze 20 websites in de fashionbranche hebt.” Dit, en nog meer moois, kun je nagaan met een (gratis) tool die als Firefox plugin te installeren is.

Technisch creatieve links

Gratis tegenprestatieEen fantastische manier om links te vergaren, is door iets aan te bieden wat erg gaaf (en daarnaast ook gratis) is voor een webmaster om op de site te plaatsen. Dit wordt al lang in veel artikelen geroepen, maar zelden wordt er dan verteld wat dit precies kan zijn, zeker als je niets kunt bieden wat geld kost. Er is slechts een beetje technische creativiteit nodig om een webmaster iets waardevols te bieden, waarbij linkgarantie wordt gewaarborgd.

Er zijn legio sites waarop gratis flash templates te downloaden zijn. Door een dergelijk template om te bouwen naar een gerelateerde flash game en deze gratis aan te bieden, heb je al een leuke toevoeging voor veel webmasters. Het enige wat nog gedaan moet worden, is het spel te hosten vanaf je website zodat webmasters onderstaande code kunnen plaatsen waardoor je ideale link gelijk meegeplaatst wordt. Om je op weg te helpen hieronder een voorbeeld van de code:

<!– begin spel –>

<div style=”width : 260px; padding : 3px; font-family : arial; font-size: 10px; text-align: center; background-color: #FFFFFF;”>

<script type=”text/javascript” src=”https://www.mijnwebsite.nl/applicatie.js”></script>

Mogelijk gemaakt door; <a style=”color : #000000;” href=”https://www.mijnwebsite.nl” target=”_blank” title=”Zoekwoord”>Zoekwoord/mijnwebsite.nl</a>

</div>

<!– eind spel –>

Nou is een spelletje niet geschikt voor iedere markt, maar je kunt zo ver gaan als je eigen creativiteit. Zo zou je op deze manier een handige widget kunnen verspreiden of een generator. Neem bijvoorbeeld een autohandelaar, dan moet je wel heel ruim denken wil je een spelletje relateren aan deze dienst. Daarvoor zou een ‘kenteken check widget’ of iets over ‘de juiste winterbanden’ een betere oplossing zijn, gegarandeerd dat veel webmasters (zoals autoliefhebbers of oldtimerclubs) dit willen plaatsen.

Meer links door copy – paste

 

Met het idee dat een website gemaakt is om waardevolle content te delen met de gebruikers ervan, zullen er geregeld bezoekers zijn die een deel van je tekstuele content kopiëren en weer plakken op een eigen website of binnen een forum/blog. Deze gebruikers waren dus erg onder de indruk van de kennis of informatie die je op de website deelt.

Hier komt vrijwel nooit een link bij, niet omdat ze dat niet willen, maar vaak omdat ze er niet bij nadenken. Er is software beschikbaar die bij iedere vorm van content overname automatisch een link mee plakt met je gewenste ankertekst en daarnaast ook de mogelijkheid geeft om daar statistieken over bij te houden.

Er vanuit gaand dat er nagedacht is over de juiste zoekwoorden in de title tag van iedere pagina, is het mogelijk om voor iedere pagina automatisch de title tag te plakken als ankertekst. Om deze automatische link building mogelijk te maken, is er slechts een stukje Javascript nodig.

Accepteer cookies

Domain mentions

Iedereen is altijd bezig met het hameren op harde backlinks naar de websites voor link building (ik ook), maar ik denk dat niet alleen harde links worden meegenomen in de Google-mix voor positiebepaling. Google (en anderen) ziet een harde link naar een website als een ‘stem’ voor een goede website over een bepaald onderwerp. Eén van de manieren voor link building is monitoren van domain mentions om deze vervolgens om te laten zetten in harde links.

Waarom zou Google niet zover zijn dat ze zien wanneer een domeinnaam wordt besproken zodat ze hier ook waarde aan toekennen? Google gaat snel vooruit met de techniek en logica van het algoritme. Zeker ook als we kijken naar een natuurlijk linkprofiel zal het alleen maar ten goede komen wanneer er een flinke dosis aan domain mentions op het web staan. Alleen internetmarketeers zetten alles om naar harde backlinks en dat weet Matt Cutts ook wel!

Ga maar na hoeveel fora en blogs plat gespamd zijn met marketeers die één post plaatsen, overduidelijk alleen voor die backlink. Nu is het op veel fora en blogs niet meer mogelijk een link te plaatsen, deze worden dan ‘slechts’ domain mentions. Logisch zou zijn dat Google deze wel mee neemt en anders wel mee gaat nemen in de mix voor posities.

Naar mijn idee komt het de posities zeker ten goede om niet alle verwijzingen naar je site om te gaan zetten in ideale links. Laat die domain mentions maar lekker staan, dat is veel natuurlijker.

Social links

Social link buildingSocial media is in volle opmars, dit zal zeker in 2011 een nog grotere rol krijgen in de manier waarop internet gebruikt wordt. Facebook krijgt een steeds grotere rol waar Twitter in Nederland ook een flinke opmars maakt.

Hoogst waarschijnlijk zitten ze bij Google al manieren te bedenken om de social media mee te nemen in het algoritme. De meest logische beredenering is dat Facebook likes en tweets van/over websites een rol gaan krijgen binnen de bepaling van populariteit, als dit niet al het geval is.

Natuurlijk is dit nu nog speculatie en vooruit lopen op de écht bewezen feiten, al zijn er al wel wat artikelen over verschenen met de nodige discussie. Maar zodra Google bekend maakt dat social media verwijzingen meegenomen worden in de Google mix, springen alle linkbuilders, internet marketeers en SEO’ers er massaal bovenop.

En dan is het te laat, want dit zullen de medewerkers van Google ook al wel bedacht hebben. Daarmee is het te verwachten dat Google al bezig is een database aan te leggen met social media verwijzingen. Hiermee zal de historie van social media integratie en verwijzingen zeker een grote rol spelen. Daarom is het verstandig nu al te beginnen met het mogelijk maken van de Facebook like buttons en Twitter, niet alleen uit social media oogpunt maar zeker ook voor SEO van 2011.

Uiteraard…

…is content én on page optimalisatie een enorm belangrijke factor binnen SEO. Het is vaak vooral de mix die wint in de concurrerende markten. Daarnaast komen de links er automatisch bij dankzij het aanbieden van goede content. Maar daar waar de natuurlijk verkregen links niet te sturen zijn, zorgt creatieve link building voor die stap extra ten opzichte van de concurrent.