Hoe vergroten nieuwe media de bewustwording rondom duurzaamheid?
Nieuwe media bieden veel kansen die kunnen bijdragen aan de groei van duurzaamheid. Bewustwording is belangrijk om duurzaamheid tot een thema te maken dat ieders interesse wekt. Jongeren zijn via nieuwe kanalen benaderbaar om bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid. Een doelgroep die essentieel is voor de toekomst. In dit artikel een rondgang langs enkele succesvolle voorbeelden uit de praktijk.
Sociale media, de sleutel tot meer bekendheid!
Een groot thema rond duurzaamheid is, zoals vermeld, bewustwording. Sociale media maken het voor ons mogelijk om de bewustwording te vergoten. Een boodschap kan via sociale media immers een grote groep bereiken. Naast bewustwording kan via sociale media het gesprek worden aangegaan met verschillende doelgroepen. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaan nieuwe ideeën en suggesties om de wereld voor volgende generaties leefbaar te houden.
De kracht van de massa
In December 2009 lanceerde Novib de campagne ‘De Groene Sint’. De Groene Sint probeerde de vele niet-duurzame chocoladeletters uit de supermarkten te halen. De campagne werd voornamelijk online ingezet: op een internetpagina konden virtueel winkels worden beklad. De illustraties verspreidden zich via het web. Binnen een korte tijd was de campagne breed bekend. Mensen namen zelf initiatief en gingen verkleed als groene sint op bezoek bij supermarkten. De kracht van de massa is hier duidelijk te merken. Online en offline vulden elkaar goed aan.
Milieuorganisatie Greenpeace voerde actie tegen Nestlé, dat door de productie van cacao bijdraagt aan de ontbossing. Greenpeace publiceerde de provocerende video ‘Give me a break’ op YouTube, waarbij het eten van een KitKat werd vergeleken met het eten van een orang oetang, het grootste slachtoffer van Nestlé’s onvriendelijke productieproces. Nestlé was niet zo gediend van de video en liet hem verwijderen van YouTube. Al snel keerde de video echter terug op het web. Op Facebook kwamen boze consumenten samen om over de ontbossing te spreken. Na ruim 8 weken van kritiek via sociale media ging Nestlé overstag en heeft besloten het productieproces aan te passen.
Ontwerpwedstrijd
Stef van Dongen, oprichter van Enviu, houdt zich bezig met innovatie voor duurzaamheid. Sociale media is voor hem essentieel om innovatie te realiseren. Zo schreef hij een ontwerpwedstrijd uit voor architecten. Het betrof het ontwerpen van goedkope duurzame huizen in ontwikkelingslanden. Alle designs waren open-source en vrij toegankelijk voor iedereen om ze te gebruiken. Met behulp van sociale media bereikte hij ruim 3000 architecten uit 45 landen die een ontwerp aanleverden. De wedstrijd werd een groot succes en leverde een winnaar op. Het ontwerp van een team Portugese ontwerpers won en hun huis wordt gebouwd in Ghana.
Mobiele applicatie helpt Duitsers duurzaam winkelen
De mobiele applicatie Barcoo maakt het voor Duitsers mogelijk om met hun mobiele telefoonproducten te scannen. De applicatie geeft voornamelijk productinformatie weer, maar biedt als extra dienst ook informatie over de duurzaamheid van het product. De informatie wordt weergegeven door middel van de stoplichtkleuren rood, oranje en groen, waardoor consumenten in één oogopslag zien of het product dat zij willen aanschaffen slecht, gemiddeld of goed presteert. Barcoo werkt onder andere samen met het Nederlandse Rank a Brand.
Rank a Brand
Het Nederlandse Rank a Brand is een onafhankelijke community die populaire merken beoordeelt op hoe transparant, groen en fair ze zijn. De website is eind 2009 gelanceerd. Inmiddels zijn er ruim 550 merken gerankt uit de elektronica-, telecom-, media-, travel- en kledingsector.
Aan de hand van een vragenlijst maken gebruikers een beoordeling van de door de merken zelf gepubliceerde informatie. Er wordt standaard gekeken naar arbeidsomstandigheden, mensenrechten, milieu en klimaatverandering. Hieruit ontstaat een ´ranking´die het koopproces van consumenten kan beïnvloeden. Het idee van Rank a Brand is zo, dat merken meer waarde gaan hechten aan duurzaamheid. Zo worden merken meer groen en fair.