Facebook en Open Graph: meer traffic en conversies
Wat is Facebook Open Graph? Wat is de waarde van de ‘Like button’ voor zoekmachineoptimalisatie-activiteiten? Is Facebook de grote concurrent van Google? Facebook is de 500 miljoen gebruikers voorbij, realiseerde vorig jaar een omzet van 800 miljoen dollar en is er van overtuigd de grens van 1 miljard gebruikers voorbij te kunnen gaan door te groeien in onder meer Rusland, Japan en China. Met dit enorme bereik is Facebook interessant om mee te nemen in je strategie om meer verkeer en meer conversies te realiseren.
Wat is Facebook Open Graph?
Facebook Open Graph is feitelijk gezien allemaal begonnen met de introductie van Facebook Connect in 2008. Facebook connect is bekend van de blauwe Facebookbuttons waarbij je kon reageren op weblogberichten. Binnen een jaar had Facebook connect al meer dan 100 miljoen gebruikers via tal van populaire websites.
Tijdens de jaarlijkse F8 conferentie in april introduceerde Zuckerberg Facebook Open Graph. Er werd toen veel gesproken over de privacyproblemen, maar honderdduizenden websites over de hele wereld integreerden Open Graph sindsdien al. De Open Graph van Facebook integreert externe sites in een ‘social graph’. Websites worden binnen Open Graph gezien als een object, waarmee gebruikers zelfstandig de connecties tussen websites en Facebook kunnen leggen.
Een weblog als Frankwatching kan op die manier – wanneer het de data volledig zou delen – terugkomen in de zoekresultaten, feeds op het sociale netwerk en (specifieke) gebruikersprofielen binnen Facebook. De toekomst ligt volgens Zuckerberg immers niet zo zeer in de website zelf, maar Facebook wil een spin worden in het sociale web.
Verschillende plugins van Facebook kunnen je helpen om meer traffic en conversies te realiseren. Met het nieuwe Open Graph API lanceert Facebook onder meer de volgende plugins die je op je website kunt plaatsen:
1. Facebook Recent Activity Plugin
De activity feed plugin maakt het mogelijk om interessante en nieuwe activiteiten binnen je website te tonen. De content wordt gehost door Facebook, en kan dus gepersonaliseerde content tonen wanneer de gebruiker op dat moment is ingelogd binnen Facebook. Wanneer de gebruiker is ingelogd, zal er bijvoorbeeld content van vrienden worden getoond.
2. Facebook Comments Box
De Facebook comment box maakt het mogelijk voor gebruikers op je website om te reageren op specifieke content. Dat kan om pagina’s, foto’s en video’s gaan. Vrienden van de gebruiker krijgen vervolgens de opmerkingen te zien!
3. Facebook Friendpile plugin
De friendpile plugin van Facebook Open Graph maakt het mogelijk om profielfoto’s van vrienden van jouw gebruikers te tonen, die zich al hebben aangemeld voor je website. Als eigenaar kun je zelf opgeven hoeveel van die foto’s je aan gebruikers wilt tonen. Denk aan het effect dat dit kan hebben voor het optimaliseren van conversie!
4. De Facebook Like Button
Geniaal. De Facebook Like Button is een géweldig marketinginstrument dat iedere marketeer zou moeten inzetten om content te laten verspreiden. De Like button maakt het mogelijk voor de gebruikers om de content binnen een website met vrienden te delen. Ook deze button wordt persoonlijk gemaakt, zoals bij de bovenstaande afbeelding is te zien.
5. Facebook Like Box plugin
Interessant voor het op- en uitbouwen van je Facebook pagina. Wanneer je een Facebook pagina hebt, kun je deze plugin integreren om aan gebruikers te laten zien hoeveel gebruikers deze pagina al ‘leuk vinden’ en welke vrienden van hen dat ook vinden.
Recente berichten op de Facebookpagina kunnen ook getoond worden door deze plugin en een Facebookgebruiker kan met één klik op de ‘I like button’ de groep onder zijn vrienden verspreiden. Om dit te doen hoeft hij de desbetreffende pagina dus niet eens te bezoeken!
6. Facebook Live Stream plugin
De Facebook Live Stream plugin is ideaal wanneer je een live stream van bijvoorbeeld een concert, een conferentie, of een webinar op je website wilt plaatsen. Gebruikers kunnen met deze plugin onderling live informatie uitwisselen.
Omdat ook deze content weer gedeeld wordt met iedereen die het ‘event’ live volgt, brengt dit mooie kansen met zich mee voor het genereren van verkeer en bereiken van autoriteit. Je kunt jezelf vrij snel ‘ontpoppen’ als live verslaggever van een drukbezocht event wat door veel mensen vanuit de computer gevolgd wordt en daarmee werken aan je autoriteit.
7. Facebook Login button
Door de Facebook login button te integreren in je website, zien bezoekers van je website vrienden die al lid zijn van je website. Ook hier kun je weer zelf specificeren hoeveel vrienden je maximaal wilt tonen van een bezoeker. Helpt zeker mee bij het creëren van vertrouwen!
8. Facebook Recommendations plugin
Persoonlijke aanbevelingen binnen een website op basis van sociale verbanden? Klinkt goed, en dat kan! De Facebook Recommendations plugin laat gepersonaliseerde aanbevelingen zien aan je bezoekers, op basis van de sociale interacties met URL’s binnen je website. Daarnaast toont de plugin URL’s die bijvoorbeeld door vrienden bezocht zijn.
Integratie van deze plugin kan er op die manier bijvoorbeeld voor zorgen dat bezoekers van je website nieuwe ‘plaatsen’ ontdekken en of basis van hun interesses en persoonlijke omgeving sneller bij de juiste pagina terechtkomen.
Facebook SEO en Personalized search
Tijdens mijn jaarlijkse zoekmachinemarketingtrends update schreef ik al over de uitdagingen van personalized search. De invloed van personalized search wordt steeds duidelijker merkbaar binnen de resultaten. Tijdens de update toonde Google sinds kort ook gepersonaliseerde zoekresultaten op basis van je geschiedenis wanneer je niet ingelogd bent.
Bij Google was er toen veel discussie over het feit dat er wel een opt-out beschikbaar is, maar of gebruikers daar feitelijk wel iets van af weten. Diezelfde vraag wordt nu gesteld bij Facebook met onder meer de introductie van Open Graph, aangezien Facebook wel erg veel inzicht krijgt in het individuele surfgedrag. En.. ook buiten Facebook zelf!
Ook voor Facebook SEO geldt dat er geen openheid is over welke factoren een rol spelen in de ranking van bijvoorbeeld applicaties, groepen maar ook specifieke websites.
Facebook maakt net als Google ook gebruik van een ‘suggest’ box. Anders dan bij Google kun je aannemen dat hier het grootste deel van het verkeer direct naar toe gaat. Bezoekers bekijken op Facebook naar alle waarschijnlijkheid in veel gevallen niet eens de resultatenpagina, maar klikken gelijk een daadwerkelijke bron aan op basis van de suggesties die Facebook doet. Binnen deze ‘suggest’ box toont Facebook echter verschillende onderdelen onder elkaar. Dat kunnen dus websites zijn, maar ook applicaties, bedrijven en groepen.
Conclusie: Wat gaat Facebook veranderen voor traffic en conversie?
Search wordt meer en meer ‘marketing driven’. Alhoewel content een middel blijft en geen doel an sich is, wordt het middel wel belangrijker vanuit het perspectief van toegevoegde waarde en SEO. Naarmate zoekresultaten persoonlijker en socialer worden, neemt de invloed van toegevoegde waarde toe.
Dat is natuurlijk een prima ontwikkeling. Voor de gebruikers wordt er op die manier alleen maar beter. Als marketeers staan we voor de volgende uitdaging binnen SEO. In essentie veranderd het echter niet. Google heeft search daadwerkelijk veranderd door de kracht van een ‘stem’ toe te voegen in haar algoritme. Die ‘stem’ blijft gelden en zal naar mijn mening altijd een basis blijven vormen binnen de algoritmes van de zoekmachines.
De invulling van een ‘stem’ zal echter steeds beter worden en daarmee ook persoonlijker en socialer. Goede content en websites worden beloond door persoonlijke aanbevelingen, ‘i likes’ en optimaliseren daarmee direct hun conversie en vergroten hun sociale bereik. Facebook Open Graph komt aardig in de buurt van het semantisch web en kan daarmee de hele ervaring van gebruikers op internet enorm veranderen. Het is natuurlijk nog maar het begin. En waar we het hier hebben over Facebook, zullen meer en meer platformen volgen met hun eigen ‘open graph’.
Social media zal meer en meer invloed uitoefenen op andere (internetmarketing)kanalen en is dus meer dan een stand alone kanaal dat je los van andere kanalen kunt bekijken of in kunt zetten. Om die reden zou social media marketing onderdeel moeten zijn van een succesvolle ROI Driven Internet Marketing strategie in 2010!