Internet trends voor 201X – De visie van ISOC
Het internet in de jaren ’10: real-time, groen, mobiel, semantisch, goedkoper, sneller, neutraal en transparant. Of: een uitgewoonde machine die overgereguleerd, piepend en krakend aan haar einde komt met alle gevolgen van dien. In dit artikel een aantal technologische trends die volgens een aantal experts, bij elkaar gebracht door de Internet Society, de toekomst van het internet gaan bepalen.
Internet Society
De Internet Society (ISOC) houdt zich wereldwijd bezig met de toekomst van het internet. Ze bundelt krachten uit het bedrijfsleven, de overheid, consumentenorganisaties, non-profit instellingen, onderwijs- en kennisinstellingen, de techniek etc. De Nederlandse afdeling kent ongeveer duizend leden die zich hard maken voor een open, toegankelijk en neutraal netwerk.
Trends voor het internet
Tijdens de nieuwjaarsborrel, die Internet Society samen met twintig andere internetgerelateerde organisaties organiseerde op donderdag 14 januari, gaven kopstukken uit diverse gelederen hun visie op de ontwikkeling van het internet in de jaren ’10. Aan het woord kwamen Cees de Laat (o.a. UvA & Gridforum), Erik Huizer (IPv6, TNO e.v.a.), Jan Willem Broekema (ISOC), Peter-Paul Koch (Fronteers), Rob Blokzijl (RIPE) en Olaf Klokman (NL Net Labs).
Hun belangrijkste voorspellingen op een rij:
- Doorbraak van Real-time internet. Tijd (delay) speelt geen rol meer en data staan niet langer op je computer, maar alleen nog ‘ergens’. Ook rekenkracht & resources kunnen overal on-demand vandaan worden gehaald, gebundeld en gedeeld.
- Green IT. Energieverbruik en de resulterende footprint worden van doorslaggevend belang voor de plaatsing van data- en rekencentra. Er wordt gebouwd waar energie het schoonst wordt opgewekt – IJsland & Noorwegen liggen voor de hand.
- Internet of Things. Alles (elke haardroger, sok en bloemkool) krijgt een uniek machinaal leesbaar nummer en een (beperkte) mate van intelligentie. Het Internet wordt daarmee enorm uitgebreid. De koelkast bestelt bij Albert een pak melk, de voordeur gaat automatisch open en je telefoon gaat op stil wanneer je in de bioscoop zit.
- De doorbraak van het semantische web. De pagina-metafoor is aan zijn einde gekomen; informatie staat daar los van en kan automatisch worden gekoppeld, vertaald, gebundeld en samengevat. Daarmee wordt een veel persoonlijker, slimmer internet mogelijk, dat rekening houdt met je voorkennis en voorkeuren.
- Ubiquitous & Mobiel Internet. Op dit moment heeft 25% van de wereldbevolking op de een of andere manier toegang tot het internet. Dat aantal groeit snel. Straks is iedereen altijd on-line, met de SmartPhone – en niet de computer – als icoon. De hele attitude ten opzichte van wat een plek is verandert daarmee, als kennis, kennissen, producten en diensten altijd en overal bereikbaar zijn.
- Sneller, meer en goedkoper datatransport & -opslag. 10.000 GB/s over een enkele glasvezel wordt mogelijk, wat bijdraagt aan het doorbreken van Real-time & Groen internet.
Bedreigingen
Er zijn ook bedreigingen. Een belangrijke daarvan is het komende gebrek aan aan IP adressen. In Nederland alleen zijn er per jaar 2 miljoen nieuwe IP-adressen nodig. Over ca. 600 dagen is het huidige adressenbestand helemaal vol. IPv6 biedt een enorm aantal nieuwe adressen en is daarmee de oplossing; de introductie daarvan gaat echter veel te langzaam. Dat kan het einde betekenen van de groei.
Privacy is een verloren ideaal en heeft op het web niets meer te zoeken. Het wordt vervangen door identiteit: wie ben ik, wat weet ik, wat mag ik, wat mag je van me weten en hoe weet jij dat ik het ben? Om dat werkbaar te maken komen zaken als veiligheid, vertrouwen en wederkerigheid de hoek om kijken. Op dit moment zijn dat een ondergeschoven kinderen die in de komende jaren echt geregeld moeten worden.
Een andere bedreiging is de toegenomen regulering van het internet. Denk aan copyright & patenten, maar ook aan de toenemende greep van overheden, providers en andere bedrijven op de soorten data die worden getransporteerd. Of aan het ministerie van Binnenlandse Zaken dat alvast honderden domeinnamen claimt en daarmee effectief aan het publiek domein onttrekt. Erik Huizer verwacht dat publieke ongehoorzaamheid, zoals bij Peer2Peer netwerken wordt geëtaleerd, de handhaving van veel regels onmogelijk maakt. Maar niet iedereen in het panel is het daarmee eens – vooral omdat er veel geld mee gemoeid is dat niet gebaat is bij teveel vrijheid.
Naar een nieuw internet
Cees de Laat pleit daarom voor het ontwikkelen van een alternatief, grass-roots internet dat geheel open en neutraal is ten aanzien van wat er over de glasvezel wordt getransporteerd. Gebruikers (de end-points van de verbinding) blijven daarmee de mogelijkheden bepalen, los van wat de eigenaar van het netwerk wil toestaan. Denk aan Skype dat de bestaande telefoonverbinding in principe overbodig heeft gemaakt, en als zodanig wordt bestreden door de telecomaanbieders die hun cash-cow zien verdwijnen. Technisch moet het mogelijk zijn zo’n nieuw internet te bouwen; een mooie uitdaging voor ISOC in de komende jaren.
Information wants to be free en het internet moet dat blijvend mogelijk maken.