Inspiratie

Praktische tips voor interactief communiceren

0

Thuiswinkel update 2009 was een groot succes! Een aantal ondernemers werd met de neus op de feiten gedrukt. Ja, jullie zijn direct marketeers! Nee, teksten schrijven is geen makkie! Online teksten schrijven is tijdrovend. Een tijdrovende klus die veel klanten en meer verkopen kan genereren. Maar hoe?

Interactief communiceren met website en e-mailings

Tijdens het ochtendprogramma werden er verschillende workshops gegeven. Dat interactief communiceren via website en e-mailings belangrijk is in dit digitale tijdperk, is niemafb. thuiswinkel updateand ontgaan. Dat deze vorm van communicatie onder de noemer “direct marketing” valt wel. Ja marketeers, je kan je boodschap goed afstemmen op elke individuele klant. Maak hier gebruik van! Wim van der Mark en Rob Woelinga lieten zien wat elke thuiswinkelier moet weten om optimaal online te kunnen communiceren.

Hoe communiceer je online optimaal?

Denk vanuit de klant, ben de klant. Wat is het probleem van je afnemer? Jouw product lost dit probleem op. Vertel hoe! Bedenk je wat voor vragen de klant zou stellen. Beantwoord deze in je teksten. Schrijf een ‘oprolbare’ tekst. Zet het belangrijkste bovenaan. Bovenaan? Sterker nog: in de eerste zin! De details en de achtergrondinformatie komen later wel.

Wat brengt een klant tot het overgaan van actie?

afb. kijkwijzerWat is het doel van je tekst? Simpel, je wilt dat deze gelezen wordt. Doel van de kop? De lezer nieuwsgierig maken. De kop moet ervoor zorgen dat de lezer doorleest. Het nut van een afbeelding? Lok een actie uit: lees de bijbehorende tekst. Mensen kijken vaak als eerst naar een afbeelding. Als deze de mensen aanspreekt, verbaasd of nieuwsgierig maakt, zal de tekst al snel gelezen worden.

De emoties van een klant kan je bespelen. Gevoelens als hebzucht, angst en status zetten een klant aan tot actie. Laat je droom varen als je nog steeds denkt dat keuzes gemaakt worden op basis van rationele argumenten. Mensen maken keuzes op basis van emotie! Natuurlijk wil je dat mensen je  tekst (door)lezen. Dus prikkel emoties als hebzucht, angst en status. Maak gebruik van deze kennis. Geen misbruik!

Schrijven is schrappen

Iedereen kent het: druk, druk, druk. Schrijf daarom teksten kort maar krachtig, compact maar duidelijk. Anders leest toch niemand ze. Maak korte alinea’s, houd een maxima van 10 regels per alinea aan. Zorg voor tussenkopjes. Dit maakt de tekst overzichtelijk. Vermijd lange zinnen, vreemde woorden en vakjargon. Teksten lezen op een beeldscherm nu eenmaal lastiger dan vanaf papier. Ga daarom uit van maximaal 15 woorden per zin. Tip: neem 9 woorden per zin als gemiddelde.

Gebruik veel werkwoorden. Werkwoorden worden als actief ervaren. Lijdende vormen als negatief, gebruik deze zo min mogelijk. Schrijf positief, liefst in onvoltooid tegenwoordige tijd. Bepaal ook de belangrijke key-words, waarop klanten in Google naar het product zoeken. Deze moeten terugkomen in de tekst. Daardoor ben je beter vindbaar in Google. Laat excuus woorden als “proberen” en “hopen” achterwege. Ook ontkennende vormen kan je beter niet gebruiken. Zeg bijvoorbeeld “Deze camera is goedkoop.” i.p.v. “Deze camera is niet duur.”.

Ikke, ikke en de rest kan stikken

Is dat zo? Doe de Ikke-Ikke test op Canicas.nl. Je schrijft een tekst voor een (toekomstige)klant.ikke-ikke Schrijf de tekst dan ook echt aan hem/haar. Spreek je klant aan, gebruik “u(w)” in je teksten. Let wel op: noem vaker de klant dan jezelf. De test telt voor jou hoe vaak wij/ons/onze en u/uw voorkomt in de tekst. In een goede tekst komt u/uw 2 keer zo vaak voor dan wij/ons/onze. Denk dus vooral aan je klant, niet alleen aan jezelf.

Landingspagina en homepage

Zorg voor een goede landingspagina. Als je de klant vertelt dat men “hier” meteen wat kan bestellen, zorg dan ook dat dit kan. Als de klant nog 3 of meerdere pagina’s moet doorklikken voordat hij daadwerkelijk kan bestellen, ben je de klant misschien al kwijt. Maak de homepage overzichtelijk en duidelijk. Zorg dat men niet hoeft te scrollen. “Tja, wie scrollt er tegenwoordig nog?” Zo luidde één van de opmerkingen tijdens de workshop. Het is belangrijk dat de homepage alleen actualiteiten weergeeft. Aan oud nieuws heeft niemand tenslotte wat. Onderstreep geen worden in je tekst, tenzij het om een hyperlink gaat. Tip: maak een hyperlink blauw. Dan is het voor elke klant onmiddellijk duidelijk dat het hier om een hyperlink gaat.

E-mailings nog steeds effectief

Maar als je het doet, doe het dan goed. Als mensen hun e-mails gaan bekijken, kijken ze eerst naar de afzender van de mail. Zodra deze bekeken is, bestaat de kans dat veel mensen al afhaken. Zorg daarom dat je een naam gebruikt als afzender, geen bedrijf. Vervolgens wordt de onderwerpregel bekeken. Ook hierna bestaat de kans dat veel klanten afhaken. Maak het persoonlijk. Zet in de onderwerpregel niet: “Vandaag gratis boodschappen doen” maar “Vandaag gratis boodschappen doen in Woonplaats X”. Vul hierbij de plaatsnaam van de ontvanger in. Zo wek je meer interesse bij de klant op.

Ook actualiteiten in de onderwerp regel helpen hierbij. Zodra de klanten de mail openen moet de eerste zin meteen aansluiten op de onderwerpregel. Gebruik daarom geen ‘opwarmtekst’, dat zwakt de onderwerpregel af. De klant moet geprikkeld blijven. Spreek de klant gericht aan en personaliseer de mail. Sluit af met een naam. Niet alleen met een bedrijfsnaam of e-mailadres. Zorg ook voor een zichtbare actiebutton. Het draait tenslotte allemaal om het genereren van een verkoop. Redeneer ook hierbij vanuit de klant. Schrijf dus niet: “wij sturen…” maar “u ontvangt…”.

Vak apart

Online teksten schrijven mag je best een vak apart noemen. afb.geldWat schrijf ik waar? In welke vorm moet ik schrijven? Wat voor afbeelding gebruik ik? Waar moet ik deze afbeelding plaatsen in de tekst? Op al deze vragen kwam tijdens de workshop één antwoord naar voren: testen! Maak gebruik van Google Website Optimizer. Via dit programma kan je de teksten testen. Hieruit zal blijken welke teksten, inhoud en lay-out de meeste omzet genereren. En dat is precies wat jij met je tekst wilt bereiken, toch?