Gespot

Site gespot: Infoclan.nl

0

Welke blogs lezen jouw favoriete bloggers?

Wat doet de site?

Infoclan vertelt de bezoeker welke blogs zijn (favoriete) bloggers lezen. We lezen steeds vaker blogs, zoals we vroeger columnisten en ‘auteurs’ lazen in papieren kranten of tijdschriften. Minder voor het nieuws – dat ook op internet staat – maar meer voor de achtergronden bij het nieuws en de meningen daarover. Maar de bloggers die we volgen, hebben ook hun eigen bronnen. Vaak weer andere bloggers.”

Waarom deze site?

“Infoclan verzamelt die netwerken van bloggers. Het is een social network-site, maar geen vrienden site. Niet wat mijn vrienden lezen vind ik interessant, maar wat mijn bloggers lezen. Infoclan laat je als het ware de boekenkast en het abonnementenbestand zien van jouw favoriete bloggers.

Het begon een paar jaar terug met RSS-feeds. De uitvinder van RSS, de Amerikaanse programmeur en investeerder Dave Winer, bedacht dat je de file , waarin vast ligt welke feeds iemand leest in zijn reader, kunt opslaan en kunt vergelijken met soortgelijke files. Hij maakte er een website van shareopml.org, die nooit  door werd ontwikkeld en nu inmiddels uit de lucht is.

De enige andere site die doet wat Infoclan doet, is www.toluu.com. Maar Toluu, ook nog in beta, doet twee dingen anders: het is een vriendennetwerk (en dat is minder to the point dan een bloggersnetwerk), en het laat niet zien wat bloggers publiceren; er zit geen reader aan vast. Infoclan heeft die wel, maar nu nog heel beperkt.”

Hoe werkt de site?

“Infoclan – in beta – vraagt bloggers hun bestand met RSS-feeds te uploaden. Dat bestand, een opml-file, is uit je RSS-reader te halen. Google Reader laat je bijvoorbeeld je feeds exporteren. Die files kun je bekijken en vergelijken. Als je je eigen file met RSS-feeds verstuurt, krijg je advies terug over welke bloggers je nog meer zou kunnen lezen. Dat gaat volgens het Amazon-principe: als je dit boek interessant vindt, zou je ook dat boek moeten lezen.”

Wat zijn de facts?

“Infoclan is nu nog klein en gespecialiseerd in media en journalistiek. Maar er zitten inmiddels bijna 3.000 unieke RSS-feeds in de database, terwijl een klein dozijn (bekende) bloggers hun voorkeuren openbaar heeft gemaakt. Wie wil weten wat Nederlands bekendste twitteraar Erwin Blom de hele dag leest, kan het vinden op Infoclan. Op termijn zal Infoclan via tagging (“waarover gaat dit blog?”) uiteraard ook over andere terreinen gaan.”

Wie maakt de site?

“Infoclan is bedacht en gebouwd door Henk Blanken, journalist en blogger. Infoclan heeft (nog) geen team, nog geen businessplan (Google Ads in een volgende release), en (nog) geen bezoekcijfers. Infoclan is ook nog geen succes; dat wordt het pas als steeds meer bloggers hun RSS-feeds gaan delen.”

Frankwatching in gesprek met Henk Blanken van Infoclan.nl.