Site gespot: Genealogie Online
Je stamboom delen met anderen. Top of flop?
Waarom Genealogie Online?
“De gemiddelde stamboomonderzoeker verzamelt heel wat gegevens over voorouders, veelal gestructureerd in een stamboomprogramma, spreadsheet of tekstverwerker, voorzien van scans van aktes en foto’s. De stap om te publiceren op Internet is voor velen een brug te ver: een groot deel van de genealogen is 50+. Om de waardevolle en interessante genealogische gegevens en afbeeldingen toch te delen met anderen biedt Genealogie Online een helpende hand en veel mogelijkheden.”
Wat doet Genealogie Online?
“Via Genealogie Online kunnen stamboomonderzoekers op een zeer laagdrempelige wijze (“stuur een e-mail“) genealogische informatie en afbeeldingen van voorouders gratis en reclamevrij (laten) publiceren. Zonder technische kennis krijgen auteurs hun stamboom of bidprentjesverzameling op internet. Publicatie leidt tot feedback, correcties en aanvullingen.
Genealogie Online is één van de vier genealogische services (“pijlers”) die wordt geboden. De andere drie pijlers worden gevormd door:
- het Stamboom Forum: discussie, profielen, familienamen register
- de Stamboom Gids: gecategoriseerde gids met genealogische relevante websites, reviews, favorieten
- de Genealogie Werkbalk: webbrowser toolbar om eenvoudig genealogische bronnen te doorzoeken.
Deze genealogische services, die nauw geïntegreerd zijn, zijn uiteraard voorzien van RSS feeds, self-service website en FAQ, maar ook zijn er API’s en widgets beschikbaar.”
Hoe werkt de Genealogie Online?
“Op basis van de aangeleverde genealogische gegevens wordt er op Genealogie Online een publicatie aangemaakt, waarbij vanwege privacy geen informatie van levende personen wordt gepubliceerd. De publicatie wordt – onder bronvermelding – op een eenduidige manier gepresenteerd en aangevuld met onder andere historische context, statistieken, pdf-rapporten en tijdbalken. Door de grote hoeveelheid gegevens die op Genealogie Online zijn gepubliceerd kunnen bijvoorbeeld ook (maandelijks) aanknopingspunten tussen de stambomen worden gedetecteerd, wat stamboomonderzoekers weer met elkaar in contact brengt. Dit wordt ook in een rondleiding getoond.
Bezoekers, familieleden en andere stamboomonderzoekers hebben met Genealogie Online een rijke en interessante website om hun afstamming te bekijken en een makkelijke manier om met de auteur in contact te treden en zijn/haar profiel te bekijken.”
Wat zijn de facts van Genealogie Online?
“Met meer dan 1.245 stambomen en 15 bidprentjesverzamelingen is Genealogie Online de grootste Nederlandse stambomenwebsite. Doordat via Genealogie Online informatie is te vinden over bijna 3,2 miljoen voorouders, 270 duizend bidprentjes en 7.300 afbeeldingen is het voor iedereen die geïnteresseerd is in familiegeschiedenis een vaak geraadpleegde website. De jaarlijkse Archieven.nl prijs is dit jaar mede om deze reden toegekend aan Genealogie Online.
Wat cijfers van de andere pijlers:
- de Stamboom Gids bevat nu zo’n 11.500 websites in 87 categorieën (waaronder uiteraard de publicaties in Genealogie Online)
- het Stamboom Forum heeft nu ruim 13.250 geregistreerde gebruikers (met profielen waarin ook links naar favoriete websites in de Stamboom Gids, publicaties in Genealogie Online en onderzochte familienamen, meer dan 25.350 familienamen in totaal)
- de Genealogie Werkbalk is ruim 25 duizend keer gedownload.”
Wie maakt Genealogie Online?
“De genealogische services, waaronder Genealogie Online, zijn opgezet door mij, Bob Coret. Ik houd mij als particulier in de avonduurtjes – dus (nog?) niet zakelijk! – bezig met het platform, de genealogische services en het sociale netwerk van en voor stamboomonderzoekers. De genealogen zorgen voor de content: genealogische gegevens, afbeeldingen, websites, reviews, discussie, familienamen enz. De services kunnen gratis en reclamevrij worden gehouden door donaties.”